RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vel overstått i Kardemommeby


Godt oppmøte: Årets forestilling ble spilt fra 18 - 24 april og hadde totalt 826 besøkende. 
ALLE FOTO: BBUT
Godt oppmøte: Årets forestilling ble spilt fra 18 - 24 april og hadde totalt 826 besøkende. ALLE FOTO: BBUT
– Kardemommeby har blitt en del av vår kulturarv, mener Guri Larsen i Bjørdal Barne- og ungdomsteater.

BJØRNDAL: Folk og røvere i Kardemommeby var årets forestilling for Bjørndal Barne- og ungdomsteater. Den ble satt opp i slutten av april og hadde totalt 826 besøkende.Skuespillerne fikk vist fram det de har øvd på gjennom høsten og vinteren: Kardemommeby. Barn og unge har levd seg inn i rollene sine, de har øvd på replikker, sang og dans. I følge Guri Larsen i PR-gruppa, er det ingen tvil om at det er selve forestillingene med publikum i salen som er høydepunktet i året.

Fengende stykke

– Det publikum får se på scenen er resultat av målrettet arbeid, lek, moro, samarbeid og sterk motivasjon. Motivasjon hos barn og foreldre for å drive meningsfull fritidsaktivitet, løfte i flokk, skape kultur og sterke vennskapsbånd. Den ferdige forestillingen er kun en bitteliten bit av det hele, forteller hun.

Larsen filosoferer høyt:

– Hva er det ved dette stykket som fenger, tiår etter tiår, generasjon etter generasjon? I 2010 har unger fri tilgang på nye superhelter og historier hver eneste dag. Fargerike, virkelighetsnære animasjoner i moderne eventyr med høyt tempo. Hva kan den dumsnille politimester Bastian med sin falmede uniform egentlig stille opp med? spør hun retorisk.

Kulturarv

Larsen mener at forutsigbarhet ikke nødvendigvis er kjedelig, og at det ikke bare er barn som elsker å se og høre det samme om og om igjen.

– Vi voksne ler også av tante Sofies urimelighet, vi nikker fornøyd og gjenkjennende til Bastians kardemommelov, og fryder oss når røverne slukker brannen og blir rene, pene og redelige. Og hver gang er det jo noen som ser det for første gang, sier hun.

Larsen sier at problemstillingene, karakterene og moralen er like aktuell i dag som for 50 år siden, noe som gjør Kardemomme by til det tredje mest spilte teater i Norge.

– I 2009 ble stykket oppført hele 43 ganger av amatørteatre over hele landet. Stykket er blitt en del av vår kulturarv.

Foreldredrevet

Torbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme by er den 17. forestillingen Bjørdal Barne- og ungdomsteater setter opp. Teateret ble etablert av lokale ildsjeler i 1996. Teateret er foreldredrevet, og gruppen består i dag av 18 barn og unge mellom 8 og 15 år.

– Det meste av det dere ser på scenen og rundt omkring er det stolte foreldre som står bak, - alt fra kostymer, kulisser og rekvisitter til programblad og kafédrift, forteller Larsen.

Hun sier at BBUT samtidig utvikler seg stadig kvalitativt ved at de trekker inn profesjonelle krefter, og skuespillerne får nye ferdigheter.

– Det er slett ikke gratis å drive amatørteater, og selv om foreldre legger ned mange timers gratis arbeid, så er vi avhengige av gode samarbeidspartnere. Vi vil derfor benytte anledningen til å takke hovedsponsor Boligbyggelaget USBL og øvrige sponsorer.

Vil du bli skuespiller?

– Vi tar inn nye skuespillere etter sommerferien, og de som er interesserte kan gå inn på www.bbut.webs.com og melde sin interesse. Der ligger også informasjon om tidligere oppsetninger, vår instruktør og lignend, sier Guri Larsen.

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere