RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Velg chablis til røykt kolje


Vinekspert Ole Martin Alfsen anbefaler chablis eller champagne til Tom-Victor Gausdals vri på tradisjonell husmannskost.
Vinekspert Ole Martin Alfsen anbefaler chablis eller champagne til Tom-Victor Gausdals vri på tradisjonell husmannskost. Foto: Alle foto: Tore Sandberg
Røykt kolje minner meg om den grimme ællingen som ble forvandlet til en vakker svane.

Akkurat som i H.C. Andersen-eventyret er forvandlingen slående. Salting og røyking gjør underverker både med smak og konsistens hos kolja.

Fra å ha en anonym smak og litt bløt tekstur i fersk tilstand, fremstår koljekjøttet nå som fast, smaksrikt og karaktersterkt – og veldig preget av røyken.

Må ha smaksrik vin

Det sier seg selv at vi må ha en smaksrik vin til den røkte koljen. Videre trenger vi en viss fedme og fylde, eller i det minste god konsentrasjon, på grunn av smørsausen.

God frukt og ikke minst friskhet er viktig for å takle alt det fete og ikke minst det frekke egget, som kan røve frukt fra vinen om ikke friskheten er på plass.

Aromamessig vil jeg trekke mot en kjølig og frisk fruktkarakter fremfor en søtladen, tung og moden stil. Her kan også egne smakspreferanser avgjøre om vinen skal være eiket eller ikke.

Fram med eiket hvitvin

Selv synes jeg dette er en fin anledning til å hente fram en eiket hvitvin, der de toastede aromaene fra fatet skaper et ekko i maten. Hvite burgundere og lignende er velegnet for nettopp denne oppgaven.

Er du litt mindre entusiastisk overfor eiken, kan en ung, mineralsk Chablis også gjøre nytten.

For eksempel 5717 Chablis Domaine Sainte Claire 2008, Brocard, Bourgogne, Frankrike. Kr 169,- (Basisutvalg), som gir oss Chardonnayens lille fedme, en flott syrestruktur og en tydelig mineralitet som takler all røyksmaken – samtidig som den frisker flott opp.

Champagne-sporet

Nok en variant av Chardonnay som kan tilfredsstille mange, finner vi lengre nord. Her har vi Champagne, samt enda friskere tolkninger av samme drue, beriket med kullsyrens rensende effekt.

Det er ikke uvanlig at en liten dose sukker er tilsatt for å mildne den markante syren vinene ofte har.

En svært rimelig og god vin er 80520 E. Michel Extra Brut, E. Michel, Champagne, Frankrike. Kr 218.80 (Basisutvalg), som er knas tørr og mangler en del av kriteriene nevnt ovenfor.

Men på tross av at vinen er relativt slank og ikke har den store fylden, hevder den seg med en flott, rensende mousse og en formidabel syrestruktur som skaper liv i kombinasjonen.

Ved siden av at den fungerer bra i situasjonen, er dette en vin som, i likhet med fisken, har vært gjennom flere transformasjoner før den endte opp like skjønn som en svane.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere