*Nettavisen* Nyheter.

Velg litt varmere øl til suppe

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Du ser ham også som ekspert i "4 stjerners middag" på TVNorge. (FOTO: Tore Sandberg)

Vann er utmerket til januars varme suppe, men god øl lar seg også høre.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANBEFALT: Sara de Silenrieux Bio, Brasserie de Silenrieux, Belgia

En salt og saftig suppe som dette krever forfriskning og mildt harmonisk følge, framfor kraftige kontraster og struktur. For de fleste vil det være naturlig å velge vann.

LES OGSÅ HELGENS MATTIPS: Supersunt supperåd

Både enkelheten i retten og tiden på året tilsier en mager og nøktern linje. Hva passer vel da bedre enn vann?

Men fremdeles er dette en spalte som omhandler mat i kombinasjon med alkohol.

Derfor skal vi se på andre muligheter også. Vann er uansett noe som skal følge ethvert måltid, enten det er alkoholholdig drikke involvert eller ei.

Vanlig med hetviner

Den tradisjonelle vil muligens velge å servere hetviner à la Sercial Madeira eller Amontillado Sherry, som kan være særdeles vellykket om man liker og er kjent med den vinstilen.

Lettere å like, mer glamorøst – men mindre brukt – er nok moden champagne. Nydelig og harmonisk på nær sagt alle måter, bortsett fra for bankkontoen.

Men vi trenger ikke bevege oss så langt for å finne gode alternativer som også ligger suppas nordiske opprinnelse svært nær. Da tenker jeg naturlig nok på øl med sine leskende egenskaper.

Ølet skal verken være for tørt og bittert eller for lett. Kullsyren bør være bløt og skummende.

Litt varmere øl

Et tips her er også å våge å servere ølet litt varmere enn du kanskje pleier, så det fremstår som litt rundere og mer smakfullt.

En vanlig norsk pils vil ikke fornærme noen, men i mine øyne kan det bli for lett – spesielt med tanke på de gnocchi-aktige klimpene i suppen. Når det er raust med fett på toppen av suppa, slik som her, taler det også imot pils.

Velg heller et lyst poløl som har den lille ekstra alkoholen, så skal det meste være løst. 20609 Duvel, Duvel Moortgaat, Belgia. Kr 49,90/0,5 l (distriktssortiment) vil nok behage de fleste.

49143 Sara de Silenrieux Bio, Brasserie de Silenrieux, Belgia, Kr 35,-/0,25 l (grunnsortiment) blir enda friskere, lettere, mer aromatisk og for mange litt mer spennende. Et interessant pluss er at sistnevnte er laget med 25 prosent bokhvete.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag