*Nettavisen* Nyheter.

Velg rosé til purkeburger

Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Foto: (FOTO: Tore Sandberg)

Fett er nøkkelen til burgersuksess, men setter friske krav til vinen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Il Mimo 2009, Vign. Di Cantalupo, Piemonte, Italia Foto: Foto: Tore Sandberg

Purkeburgeren gir en saftig og rik munnfølelse, som bør følges av en vin med høy friskhet.

Friskhet er også et poeng i og med at Tom Victor brukte chilisaus, som gjorde maten ganske spicy og lett brennende i munnhulen. Da er det viktig å få satt i gang den lindrende spyttproduksjonen.

Gå for rosé

En bløt, saftig og frisk rødvin kan fungere om du må ha rødt. Eksempler er Beaujolais, Valpolicella, Barbera eller bløte, friske rødviner fra Sicilia eller Puglia.

Men pass da på hvor sterk du lager maten. Med for mye hett krydder vil vinens tanniner fremstå som tørre, snerpende og svært disharmoniske.

Tanniner er noe vi slipper å bekymre oss så mye over hvis vi velger rosévin. Da får vi friskhet nesten som i hvitvin, tydelig fruktighet og eventuelt en lett fasthet i finishen. Som skapt for dagens fete burger!

En bestselger

Vi finner veldig mye av det vi trenger – av både frukt, friskhet og litt struktur – i 48208 Il Mimo 2009, Vign. Di Cantalupo, Piemonte, Italia. Kr 145,- som har vært en bestselger helt siden introduksjonen på det norske markedet for nærmere ti år siden.

En kan kanskje si at denne vinen startet den voldsomme interessen for rosévin vi har sett her til lands.

Den er opprinnelig i bestillingslisten, men finnes tilgjengelig på mange utsalg, nettopp på grunn av populariteten. I kjølvannet av denne har det kommet flere lekre varianter laget på samme drue fra Piemonte.

Eksempelvis fungerer 55946 Bricco Lorella 2009, Antoniolo, Piemonte, Italia. kr 149,80 (BU) og 8377 Nebbiolo Rusin 2009, Ioppa, Italia. Kr 130.70 (Partiutvalg utmerket.

Spesielle roséviner

Vil du ha noe litt lettere, syrligere og sjeldnere, kan du vende snuten mot Østerrike, som også er i fokus på Vinmonopolet denne sommeren. Der lages noen av de mest spesielle rosévinene verden har sett.

Vinene heter Schilcher og lages av druen Blauer wildbacher. De har en unik, formidabel syrestruktur, og blir sjelden balansert med restsukker – men kommer likevel godt balansert ut.

Preget som de ofte er av syrlige røde bær med en grønn/herbal tone, er dette virkelig viner til lettere, men fet mat.

De er også perfekte alene en varm sommerkveld. Størst utbredelse har produsenten Langmann her i Norge, med vinen 44232 Schilcher Hochgrail 2009, Langmann, Steiermark, Østerrike. Kr 139,90.

Serverer du denne, skal du helst ikke gjøre burgeren for sterk, men for øvrig vil vinen sette fin fart på spyttproduksjonen etter den fete burgeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.