Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Velg sherry til høna

Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Du ser ham som ekspert i TVNorges "4-stjerners middag" hver uke.
Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Du ser ham som ekspert i TVNorges "4-stjerners middag" hver uke. Foto: Tore Sandberg
Kald pils er et trygt valg, men sherry gir måltidet mer sjarm.

ANBEFALT: Oloroso Antique, Fernando de Castilla, Jerez, Spania

OSLO: Dette er en uvanlig hønsesuppe på flere måter. Hovedsakelig har det med fargen å gjøre, og smakene villrisen tilfører. Assosiasjonene trekker mot maltaromaer og de mer sedvanlige nøttearomaene, som her integreres i buljongen på flott vis.

Risen tilfører også en tydelig sødme, som kombinert med de lett varmende asiatiske krydderne og den milde fuglen gjør dette til nydelige munnfuller som varmer og lesker.

Her synes jeg en gammel, tørr Oloroso Sherry virkelig kommer til sin rett. Denne gang eksemplifisert med den litt dyre, men veldig konsentrerte og delikate 42901 Oloroso Antique, Fernando de Castilla, Jerez, Spania. Kr 27,00/ 50 cl (bestillingsutvalg)

Amontillado funker også

Det finnes selvfølgelig andre, rimeligere olorosoer å få tak i som også kan brukes – men alle er fra bestillingsutvalget.

Ønskes en lettere og mindre oksidert stil, kan også en Amontillado fungere greit, men personlig synes jeg den blir litt vel lett i denne sammenhengen.

Jeg synes også olorosoens vellagrede aromaer av varmt treverk, nøtter, karamell, krydder og tørket frukt faller fint inn med aromaene i suppen.

Vinen har også den konsentrasjonen og fylden som er nødvendig for å matche suppens egen konsistens. Selv de oljede fettperlene som flyter på toppen av buljongen, renses effektivt opp.

Kald pils

Unyttig, men likevel morsom informasjon, er det faktum at bodegaen Rey Fernando de Castilla eies av nordmannen Jan Pettersen.

Etter flere år i sherryindustrien kjøpte han for litt over ti år siden den gamle, ærverdige bodegaen og er i dag svært anerkjent for sine viner, sin sherryeddik og sin brandy.

Er sherry – med eller uten norske aner – ikke helt din smak, kan du trøste deg med at du i all enkelhet kommer veldig langt med en kald pils til denne suppen.

Pilsen er nok lettere for smaksløkene å gjenkjenne og dermed lettere å like. I hvert fall ved første munnfull – men da har du ikke opplevd noe nytt, og det er jo litt av meningen og moroa!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!