RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vellagret Chivas


Hvem skulle tro at denne vakre katten er 20 år eller hele 96 katteår?
Hvem skulle tro at denne vakre katten er 20 år eller hele 96 katteår?
Det er tydelig at mange firbeinte lever et godt katteliv i vårt distrikt. Kan noen slå 20 år gamle Chivas på alder?

HOLMLIA: Chivas bor med matmor Siv Smedsaas i Hallagerbakken på Holmlia. Den 22. desember feiret Chivas sin 20-årsdag med favorittretten ostepop og rekeost. Søtsaker er den fornuftige katten ikke glad i.

– Han er litt bortskjemt. Jeg har ingen barn, så han er på en måte enebarn, forteller Smedsaas. Det er heller ingen tvil om at det er en tilårskommen hannkatt det her dreier seg om.

– Jeg har regnet ut at han er cirka 96 år hvis man regner om i katteår, sier matmor.

Snill, men ikke feilfri

Chivas er en rasekatt av typen Hellig Birma. Prisen for Chivas var 2500 kroner for 20 år siden. Dette var halv pris på grunn av en feil i fargen.

– Han kan ikke brukes til avl eller utstilling. Han er kastrert, og hadde jeg kommet til en utstilling, hadde jeg fått beskjed om at han ikke har noe der å gjøre. Men han er en veldig søt og god venn, sier Smedsaas.

Hun overtok Chivas da han var fire år. Det var opprinnelig søsteren hennes som kjøpte ham, men da barn kom til verden så trengte han et nytt hjem.

– Han er veldig snill, kosete og tillitsfull, som de fleste Birmaer. Men han er ikke så glad i barn, han er litt redd dem og gjemmer seg ofte hvis det er barn i huset, forteller matmor gjennom de siste seksten årene.

Nobel stamtavle

Tross en feil i fargen kommer Chivas fra en fornem familie og har en stamtavle som kunne imponere en engelsk lord.

Chivas er opprinnelig døpt Jooel av Rambo, sønn av Charm av Rambo og Lord Peter Wimsey av Sinh-Celi. Sistnevnte, som da er Chivas' far, stammer angivelig fra en helt spesiell familie:

Hellig Birma har sitt opphav i Burma. Legenden forteller at for lenge siden, før Buddha ble født, bygde Khmer-folket et tempel for gudinnen Tsun Kyan-Kse. Ifølge legenden var det hundre hvite katter som voktet tempelet. Den øverste presten hadde en favorittkatt ved navn Sinh.

En natt ble tempelet angrepet og den øverste prestens liv stod ikke til å redde. Mens han satt døende hoppet Sinh opp på hodet hans og mens katten satt der ble den hvite pelsen kremfarget. Ørene, nesen, hale og bein ble mørke mens potene forble hvite. Sinh ble sittende på prestens hode i syv dager før han døde og brakte prestens sjel med seg. Nå hadde alle de 99 gjenlevende kattene tatt Sinhs utseende, og alle kretset rundt den yngste presten i rommet - den øverste presten reinkarnert.

Det er derfor ikke lite Chivas har å slekte på som angivelig stammer fra selveste Sinh.

Dilla på kyllinger

Nå er ikke Jooel av Rambo et spesielt praktisk navn på en katt, så Siv Smedsaas' søster tok navnet Chivas.

– Bakgrunnen vet jeg ikke, om det har noe med whiskyen å gjøre, men navn med 's' er bra kattenavn, sier matmor. 20-årsjubilanten er ikke lenger like sprek som han var, og god mat, innekos og hvile er for tiden det han trives best med.

Men Smedsaas kan fortelle at de har hatt mye moro opp gjennom årene.

– Da vi bodde på Mortensrud hadde vi en slags sisten-gjemsel lek. Vi løp etter hverandre og det dreide seg om å finne hvor den andre gjemte seg, sier hun. Chivas' favorittleke har likevel alltid vært gule påskekyllinger.

– Han synes aldri tradisjonelle katteleker var noe moro. Men en påske hadde jeg satt ut seks påskekyllinger og dagen etter var de borte. Jeg fant dem ute, og det viste seg at Chivas' syntes det var artig å sjonglere og herje med dem. Dagen etter kjøpte jeg flere på salg, og de har vært favorittleken siden, forteller Siv Smedsaas og legger til:

– Chivas er en veldig god venn, det er sikkert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere