RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Velregissert møte med Groruddølene


Pulendran Kanagaratnam talte tamilene og hinduenes sak i den store forsamlingen.
Pulendran Kanagaratnam talte tamilene og hinduenes sak i den store forsamlingen.
De kom for å lytte til folket. Men gode forsetter til tross; minister Lysbakken og de mange andre av maktens koryfeer pratet mer enn de lyttet.

ROMMEN: I en fullsatt sal med byråkrater og politikere på de fremste radene, var fraværet av ungdom det mest påfallende.

Innvandrere var det heller ikke så mange av, men de som møtte var særs taleføre.

SE BILDENE: Folkemøtet på Rommen skole

Regi

At statistikk er mye mer enn tørre tall demonstrerte innleder Lars Østby til gagns.

– Integreringen av innvandrere i Norge er mislykket, sa den blide regnenisse. Og lekte seg med tallene til å vise at påstanden var bare tull.

AUDUN LYSBAKKEN: Vi må møte folket

Da så panelet fulgte opp med å advare mot medias svartmaling og viste til at «nu går alt så meget bedre», var premissene for innspillene godt lagt.

Panelet besto utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H), fagleder i Bydel Alna Malaka Izzati og integreringsminister Audun Lysbakken (SV).

Friskmeldt

Folkemøtet gikk langt på vei inn for å friskmelde Groruddalen. De kritiske røstene var heller få.

– Mange flytter fordi det nesten ikke er norskspråklige igjen. Vi må dempe vårt kulturelle uttrykk så mye, fordi vi ønsker å få til en integrering. Men når vi møter andre store, sterke kulturer, så vi blir usynlige selv, sa Robert Wright og la til at barnet hans savnet noen å leke blånisse med.

Han fikk uventet støtte fra innvandrerhold.

– Jeg er rørt over å se de varme følelsene for Groruddalen. Men vi har et problem. Og det er at så mange hvite nordmenn flytter ut av Groruddalen. Jeg tror ikke at Fatima eller Ali vil at de skal flytte, sa den velkjente venstrepolitikeren Abid Raja.

– I Groruddalen synes 9 av 10 at de har det bra eller svært bra, og det gjør unektelig inntrykk, sa Jonas Gahr Støre.

De unge

Helt på slutten av folkemøtet kom to av de unge til ordet.

– Da jeg kom som flyktning fra Irak tok lærerne på Rommen imot meg med åpne armer. På seks måneder klarte de og jeg, sammen å lære meg et nytt  språk. Vi må tenke positivt og ta tak i de mulighetene vi får. Hvis andre mener at mulighetene ikke ligger der, må vi selv ta tak i og være forandringen, Warhad Abdulrahman.

– Jeg synes det er litt urettferdig at det er akkurat vi som får ansvaret for å skape det nye Norge, sa ei ung jente som går på Tokerud skole og la til:

– På skolen blir du sett ned på om du ikke har noen tro, og homofili ikke er akseptert i det hele tatt. I Norge er det nå sånn at du har lov til å tro på det du vil og elske den du vil.

Kort oppsummert

Mange andre saker og opplevelser av hverdagen i Groruddalen ble også luftet på møtet, og en tydelig fornøyd twitrende minister Audun Lysbakken oppsummerte det hele i sin melding like etter møtets slutt:

– Over 400 kom på folkemøte på Rommen skole i Groruddalen i kveld. Masse engasjement, ingen svartmaling. Vi kunne holdt på i flere timer til!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere