Venstre veltet den borgerlige blokken

SV og Arbeiderpartiet, her ved Hanne Lyssand (t.v.) og Ivar Christiansen, visste ikke noe om Venstres snumanøver i budsjettforhandlingene, men ble desto gladere da Venstres May-Brith Døssland åpnet budsjettdebatten torsdag 16. desember.

SV og Arbeiderpartiet, her ved Hanne Lyssand (t.v.) og Ivar Christiansen, visste ikke noe om Venstres snumanøver i budsjettforhandlingene, men ble desto gladere da Venstres May-Brith Døssland åpnet budsjettdebatten torsdag 16. desember. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Venstre parkerte overraskende sine borgerlige kolleger og gikk i kompaniskap med venstresiden da bydelsbudsjettet skulle vedtas.

Klikk på bildet for å forstørre.

Venstre, og leder May-Brith Døssland (i midten) fikk det som hun ville i budsjettbehandlingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Venstre-representantene Torhild Taklo Knutzen og May-Brith Døssland fikk ikke støtte fra Høyres Tore Grøv, Per H. Christiansen og Svein Erik Sønsteby.

Klikk på bildet for å forstørre.

Høyres Per H. Christiansen (t.v.) og SVs Asle Reium

NORDRE AKER: – Jeg er svært forundret over at Venstre nedprioriterer eldreomsorgen, tordnet Høyres Per H. Christiansen, da Venstre overrasket resten av bydelsutvalget og la frem forslag om å flytte på en halv million budsjettkroner. Fra eldrepotten over til frivillighet, forebyggende- og barne- og ungdomsarbeid (se faktaboks for detaljer).

LES OGSÅ: Nordre Aker 2011: Kutter i tiltak for eldre

SV og Ap tatt på senga

Christiansen navnebror i Arbeiderpartiet, Ivar, ble også overrasket over Venstre-forslaget, men i langt mer positiv forstand.

– Dette er Venstre på sitt beste. Når de gjør det de mener og ikke det de føler de må, blir resultatet kjempebra. Jeg skulle ønske de hadde våget det i bystyret også. Da hadde vi i Nordre Aker kunne fått så mye penger at vi ikke hadde visst hva vi skulle bruke alt på, humret Ap-politikeren.

– Det er moro å være i bydelsutvalget igjen, når man ser at demokratiet fungerer og at vi får til ting, sa Christiansen.

– Vi hadde ventet å komme til et ferdig forslag som det var borgerlig flertall for, slik det har vært de siste årene. SV og Ap hadde disse endringene som merknader, men tok ikke bryet med å foreslå det som endringer, sa SVs Hanne Lyssand.

– Vi prøvde i det lengste å få med oss Høyre og Frp, og satt i forhandlinger til det siste. Jeg kan bare beklage at de ikke ville støtte oss, og da la vi frem dette selv, sier Venstres gruppeleder May-Brith Døssland.

– Nedprioriterer eldre

– Venstre synes det er viktig å se alle grupper i bydelen, ikke bare de eldre. Vi mener at også barn og unge bør få nyte godt av rammeøkningen, og ser ikke noe galt i å ta litt av denne potten, sier Døssland.

LES GRUPPELDERNES KOMMENTARER OM BUDSJETTFORSLAGET:
Fra "minimalt utslag" til full krise

BU-leder Bent Gether-Rønning (H) mente derimot Venstres vri var illojal.


– Vi er alle enige om at essensen i Venstres forslag er positivt, men vi ønsker å være lojale mot bydelsadministrasjonen som har gjort en god jobb, og slitt med a få alle postene på plass i budsjettet. Derfor ønsker vi ikke å flytte på noe nå, sa Gether-Rønning.

Venstres omplassering fikk tilslutning fra Ap og SV og sikret dermed flertall.

Eldremilliard

Bakgrunnen for at det var ekstra penger å disponere, var at Nordre Aker fikk en rammeøkning på 6.547.000 kroner som en følge av den såkalte «eldremilliarden».

– Nordre Aker Høyre mener dette er feil prioritering, og at disse pengene burde komme eldre til gode i sin helhet, sier Per H. Christiansen.


– Med tilleggsbevilgningen får vi uansett ni flere sykehjemsplasser enn det opprinnelig var i budsjettet. Nå tar vi ut én sykehjemsplass og får veldig mye annet bra ut av den, sier Asle Reium i SV.

LES OGSÅ: Unge Høyre: Et budsjett for fremtiden

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.