*Nettavisen* Nyheter.

Venstre vil verne store trær i Gamle Oslo

Trær er en fantastisk kilde til å rense forurenset byluft, og har til alle tider vært miljø- og identitetsskapende. Men i Bydel Gamle Oslo er det felt flere store trær uten at bydelens politikere er blitt hørt. I Vålerenga park er det felt store trær uten at disse er erstattet, og byråd Peter N. Myrhe (FrP) har enda tilgode å redegjøre for om han vil erstatte trærne som er fjernet langs Akerselva ved Vaterland. Samtidig preges bydelen fortsatt av luftforurensning, og mange trær forsvinner som følge av fortettende byggeprosjekter. Det finnes i dag ingen politiske planer eller kriterier for felling av store trær i bydelen.
Byøkologisk program slår fast at byens blågrønne preg skal bevares. Bydelens store trær er en viktig faktor for helse og miljø. For eksempel er bydelens svevestøv en belastning for de med astma og allergi. Et stort tre kan oppta og rense luften med flere kg støv pr døgn. Trær renser forurenset byluft, demper trafikkstøy, demper vindstyrker og gir skygge på solvarme dager. Trær skaper lune bomiljøer og gode opplevelser. De gir lekeplass for barn og rekreasjonsområder for voksne (spesielt for eldre og funksjonshemmede hvor dette er eneste friluftsopplevelse).
Gamle Oslo Venstre vil ha et bedre vern av store trær i bydelen, og har foreslått å skjerpe rutinene for felling og erstatning av store trær. Grønne lunger er mer enn en gressplen med to edelgraner. Deres variasjon vil være til glede for både fugler, dyr og mennesker. Trærne er en del av vår bydels historie og identitet, og har en estetisk verdi. Trær er et godt miljøtiltak i en storby.

Var jeg et tre

Var jeg et tre,
hadde jeg stille gleder.
De vilde komme til mig fra fjerne steder,
bare jeg lot det skje.
Fuglene bodde hos mig og bygget reder,
- jeg kunde stå ved en vei:
trette menneskebarn skulde trygge
søke min skygge,
alt vilde komme til mig!

Blæst vilde bruse i meg,
bier bære mitt støv,
dagene drive forbi meg,
netterne dugge mitt løv!

Hen over jorden skrider
årets tider.
De skulde gjennomstrømme mig, alle.
Frukt skulde tynge mig
Og mine blader falle,
Våren atter forynge mig.
Under de stumme stjernene
skulde jeg sove min søvn i sne,
Var jeg et tre!

Arnulf Øverland

Ronny Fagereng
1. kandidat og BU-representantGamle Oslo Venstre

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag