RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter tusenvis til demonstrasjon mot IS og Profetens Ummah


SKAL HOLDE APPELL: – Mange nordmenn kan være usikre på hvor muslimer står i forhold til ekstreme grupper som Profetens Ummah og IS. I dag får de et klart svar, sier Yousef Assidiq, en av initiativtakerne til dagens demonstrasjon i Oslo.
SKAL HOLDE APPELL: – Mange nordmenn kan være usikre på hvor muslimer står i forhold til ekstreme grupper som Profetens Ummah og IS. I dag får de et klart svar, sier Yousef Assidiq, en av initiativtakerne til dagens demonstrasjon i Oslo. Foto: Foto: Privat
– Denne demonstrasjonen vil sende et tydelig signal om at norske muslimer har fått mer enn nok av ekstreme grupper.

OSLO: Demonstrasjonen «No2Isis - ikke i islams navn» er ventet å samle flere tusen deltakere mandag ettermiddag. Demonstrasjonstoget går gjennom Oslos gater fra Grønland mot Stortinget skriver Nettavisen.

– Jeg håper det kommer noen tusen, sier en av initiativtakerne, Yousef Bartho Assidiq, til Nettavisen.

Han skal selv holde appell og deltar på arrangørsiden.

– Min appell vil rette seg mot ungdommen og blir en takketale. Vi er veldig glade for at vanlige ungdommer har tatt dette initiativet og stått på, sier han.

Demonstrasjonen vil starte på Grønland torg klokka 17 og gå mot Stortinget. På de offisielle parolene vil det blant annet stå «Profetens Ummah snakker ikke på vegne av islam», og «IS = terror».

Samler alle partiene

Alle partiene på Stortinget er representert med sine ledere under demonstrasjonen.

– Det er veldig bra at denne markeringen får en så bred støtte. Her kommer alt fra Amnesty til Frp. Det er historisk at muslimer tar initiativ til en demonstrasjon mot en muslimsk ekstremistgruppe og deres støttespillere. Det viser tydelig at norske muslimer har fått mer enn nok av disse kreftene, sier Assidiq.

– Opplever du som muslim at folk ofte kobler islam med ekstremisme og grupper som IS og Profetens Ummah?

– Jeg tror ikke nordmenn flest tror at den jevne muslim støtter slike grupper, men de kan være usikre på hvor muslimene står. I dag vil de få et klart og tydelig svar, sier han.

På Facebook-siden som er opprettet for arrangementet har så langt 2400 meldt sin ankomst.

Trolig blir oppmøtet betydelig større, mener Venstre-politiker Abid Raja.

– Før statsministeren annonserte at hun skulle delta og holde en appell, anslo politiet at det ville komme over 10.000 mennesker, sier til Raja NTB.

– Ekstremister i alle ideologier og religioner

Raja peker på det universelle aspektet i kampen mot ekstremisme.

– På samme måte som samfunnet har stått sammen og erklært «ingen rasister i våre gater», erklærer vi nå «ingen ekstremister i våre gater». Vi vet av erfaring at ekstremister finnes i alle politiske ideologier og religioner, sier han.

Roser politikerne

Raja roser politikerkollegaene som har kastet om på sine opprinnelige planer og ryddet plass til å delta i demonstrasjonstoget, som blant andre statsminister Erna Solberg (H). Hun kommer flygende til hovedstaden, direkte fra den store oljemessa i Stavanger.

– Det er det som er det vakre med denne demonstrasjonen. Den er et helt privat initiativ og har ingen tilknytning til noen av organisasjonene. Men nå er det blitt en massemønstring på tvers at alle politiske skillelinjer og religiøse grupperinger, sier Raja.

Solberg vil holde appell

Fredag ettermiddag bekreftet Statsministerens kontor at Erna Solberg vil holde en appell under demonstrasjonen.

– Det er både organisasjoner og enkeltpersoner som har meldt seg på. Vi er glade for at mange kommer til å stille opp på mandag for å vise sin avsky mot terror, sier generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, til NTB.

Islamsk Råd Norge, politikere fra alle partier er med, biskopen i Oslo, imamer og Mellomkirkelig råd og det jødiske miljøet i Oslo vil delta i toget.

De har til felles at vil vise motstand mot Den islamske staten (IS), etter de siste månedenes oppvisning av nær brutalitet og støtteerklæringene fra Profetens Ummah.

Andre saker fra dittOslo:

Køkaos på ny festival

Krever raskere tiltak i Enebakkveien etter dødsulykke

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere