RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ventet på riving av huset i 18 år og må fortsatt vente


Fungerende BU-leder i Bydel Vestre Aker, Lars Asbjørn Hanssen, vil hjelpe Inger Frettem i den vanskelige situasjonen hun har havnet i. De to står der hvor gang- og sykkelveien kommer.
Fungerende BU-leder i Bydel Vestre Aker, Lars Asbjørn Hanssen, vil hjelpe Inger Frettem i den vanskelige situasjonen hun har havnet i. De to står der hvor gang- og sykkelveien kommer. Foto: Foto: Vidar Bakken
Helt siden midten av 90-tallet har Statens vegvesen truet med å ta boligen til Inger Frettem.

VINDEREN: – Det er deprimerende og fortvilende å bo i et bygg som du vet vil bli tatt fra deg, men du får aldri vite når, sier Inger Frettem som sammen med en annen bor i en vertikaldelt villa i Holmenveien på Vinderen.

Direkte berørt

Allerede i 1995 kom de første signalene i en reguleringsplan som innbefattet en gang- og sykkelvei på sydsiden av Ringveien, som ville medføre at Frettems bolig ville bli ervervet og revet.

Reguleringsplanen ble så forkastet i 1997. I 1999 kom en kommunal reguleringsplan som også berørte hennes eiendom i form av en stor parkeringsplass på tomten. Det ble senere forkastet. I 2002 kom det etter krav fra Statens vegvesen, et bygge- og deleforbud som ble utvidet fra 16 til 30 meter fra midtlinjen av Ringveien som passerer tett opp til boligen. Dette ble hun direkte berørt av, uten mulighet for å gjøre endringer på egen tomt.

– Hele tiden har jeg skjønt at det ville komme endringer som ville ramme boligen, sier Frettem.

I 2007 måtte hun sette seg inn i den nye kommunale reguleringsplanen for Vinderen og i hvilken grad dette berørte hus og tomt. Samme år kom et forslag om privat regulering som innebar en bredere atkomstvei inn på hennes tomt og riving av garasje. Med hjelp av bydelsutvalget ble denne delen av forslaget forkastet.

– Dette har tatt utrolig mye tid og krefter å sette seg inn i alle reguleringsplaner og finne ut av hvilke rettigheter man har, sier Frettem.

Ble lovet løsning

I samme år, 2007, fremmet Statens vegvesen en reguleringsplan med gang- og sykkelvei over Frettems eiendom. Nå skulle det anlegges en 750 meter gang- og sykkelvei fra Vinderen frem til Rikshospitalet og Universitetet på Blindern.

– Så startet ventingen på om det skulle bli noe av denne reguleringsplanen. Vi kunne ikke gjøre noe med huset mens prosessen rundt planen fortsatte. Vårt hus er det eneste som i sin helhet skal rives og innløses, sier Frettem.

Det tok tid. Først i juni 2011 ble reguleringsplanen vedtatt i bystyret. I september får hun mail fra Statens vegvesen at arbeidet med detaljert byggeplan skal starte, det er bevilget penger til prosjektet og at de vil starte det ordinære grunnervervet i 2012.

– Da trodde jeg alt var i orden og at vår eiendom kunne innløses slik at jeg endelig kunne komme videre i livet, sier Frettem.

Staten ombestemte seg

Så går månedene i 2012. I juni tar hun kontakt med Vegvesenet for å høre om fremdriften. Av byggeleder får hun til sin forskrekkelse høre at prosjektet er «lagt på is». Så tar hun kontakt med saksbehandler som i september hadde informert om at alt var i orden.

– Da får jeg plutselig vite at det er usikkert når grunnervervet kan finne sted fordi det ikke er bevilget penger til prosjektet på det nåværende tidspunkt. Saksbehandler kan ikke si noe om når et grunnerverv vil finne sted. Det er en fortvilet situasjon, sier Frettem.

Hun har krav på det som heter tidliginnløsning for sin del av boligen basert på husets markedsverdi.

– For meg vil en slik løsning innebære et betydelig økonomisk tap i forhold til grunnervervet som er lovet, sier Frettem, som har bedt bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker om hjelp i denne situasjonen.

Uakseptabelt

BU- leder i Bydel Vestre Aker, Lars Asbjørn Hanssen (H), vil hjelpe Frettem for å få fart på grunnervervet.

– Det er snakk om mennesker som helt siden 1995 har levd i uvisshet om hva som vil skje med hjemmet deres. Det er uakseptabelt at det offentlige går frem på denne måten. De glemmer at dette har med mennesker å gjøre og at det ikke bare er et saksnummer i et dokument. Dette er statens fremgangsmåte og den skal være til for innbyggerne og ikke vi som skal være til for staten, sier Hanssen.

Savner handlekraft

Han vil følge denne saken og bringe den inn for byrådet.

– Jeg mener også at dette kan være en sak for våre partikolleger i Stortinget. Jeg skjemmes på samfunnets vegne når vi fjerner oss så langt fra det menneskelige element, sier Hanssen.

Han viser også til betydningen av å få til en helhetlig løsning for gang- og sykkelveien gjennom området.

– Det er to sider av dette, å få gjennomført en vedtatt reguleringsplan og raskt finne en løsning for grunnerverv av kun en bolig på strekningen. Jeg savner i denne saken, i likhet med mange andre prosjekter knyttet til vei, at det vises handlekraft og gjennomføringsevne. Slik denne saken fremstår viser myndighetene mangel på anstendighet og fornuft, sier Hanssen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere