Ventevin

I likhet med Tom-Victors Vol-au-vent, bør dagens vin være lett og delikat. Her går det mot én bestemt drue.

Ikke blant de feteste og mektigste sausene dette, men den gir en merkbart kremet munnfølelse som trenger friskhet fra drikkevalget. Noe vekt er også nødvendig, selv om jeg heller vil fokusere på god konsentrasjon i vinen framfor vekt og fylde. En fet og "kremet" vin kan fort gi et klumpete inntrykk og sannsynligvis overkjøre selve retten spesielt de sarte elementene asparges og reker.

Vi trenger en vin med middels vekt og fylde, god og kjølig fruktkarakter som kan matche de søte og salte rekene samt den litt kremete sausen. En mineralsk vin vil kle både reker og asparges, gjerne kombinert med aromaer som responderer på asparges, urter og sitrus. God friskhet er nevnt, og jeg vil personlig foretrekke en tørr vin. Skulle du være blant dem som er glad i fruktighet og halvtørre viner, merk at dét også kan fungere godt, bare vinen ikke blir for søt og syrenivået er høyt nok.

Selv faller jeg ned på én spesiell drue i dag sauvignon blanc. Den finnes opprinnelig i Loire-dalen i Frankrike, nærmere bestemt i Sancerre og Pouilly-Fumé, men det finnes også populære varianter fra New Zealand. Sauvignon blanc er en aromatisk drue som ofte smaker av mineraler, gress, urter, sitrus og blomster gjerne kombinert med stikkelsbær i Sancerre og Pouilly-Fumé.

Vinene fra New Zealand har mange av de samme trekkene som fra Loire-dalen, men blir ofte fetere i munnen og har ofte en større intensitet som trekker mot mer moden og tropisk frukt. Selv om disse variantene også er gode, vil jeg styre unna disse til dagens rett. Søtere, tropisk frukt har ingenting her å gjøre, det er viktig å bevare friskheten, lettheten og ikke minst det delikate, og da faller jeg ned på Sancerre i dag. Her finnes det flere gode viner tilgjengelig på polet, og her er en som i hvert fall var tilgjengelig på mitt lokale pol:

30050 Sancerre 2005, Bernard Reverdy, Loire, Frankrike. Kr 166,-(Hovedsortiment)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.