Gå til sidens hovedinnhold

Verdens beste på miljø

Når man arrangerer festival på et av Norges viktigste historiske områder blir gjenbruk et viktig stikkord. I akk så mange sammenhenger.

MIDDELALDERPARKEN: – Dette med at vi bare har en klode er kanskje litt klisje, men det er jo faktisk sant, sier Øyafestivalens egen Blekkulf – miljøsjef, Linnéa Svensson.

Siden 2002 – året da Øyafestivalen for første gang var helt utsolgt – har hun jobbet med miljøperspektivet på fulltid.

– Etter festivalen i 2002 så satte vi oss ned og tenkte over hva vi kunne gjøre, sier hun.

Har gitt ut miljøhåndbok

Riktignok har festivalen hatt miljøaspektet i fokus i alle år, blant annet med pant på glass, men nå ville de ha miljøtanken inn på alle områder av festivalen.

– Vi tok kontakt med ulike organisasjoner som jobber med miljø. Vi fikk med oss GRIP, som rådga oss om hvordan vi kunne lage et mest mulig grønt arrangement, og 2003 ble dermed et testår for oss, forteller Svensson.

Teståret ble suksess og allerede i 2004 forelå Øyas egen miljøhåndbok – også den i tett samarbeid med GRIP, som er en stiftelse nedsatt av Miljøverndepartementet. GRIP gikk konkurs i 2008, men «Miljøhåndbok for festivaler og utearrangementer» lever fortsatt i beste velgående. Faktisk er det så populær at den er oversatt til engelsk og brukes av festivaler i flere land.

– Roskildefestivalen kommer faktisk på studietur til oss i år, for å se hvordan vi gjør dette, forteller Svensson fornøyd.

Økologisk mat

Et av de grønne tiltakene du kan oppleve i Middelalderparken er maten. Den er så nær økologisk det går an å komme.

– Det er ikke mulig å få maten til å bli 100 prosent økologisk, men all maten er så godt det lar seg gjøre økologisk, forteller Svensson, som er opptatt av miljøperspektivet skal gjennomsyre alle deler av festivalen.

– Det er en viktig del av vår identitet som festival. Vi var opptatt av miljø før det ble en trend, og det har kanskje noe å gjøre med at alle vi som jobber med Øya er personlig opptatt av det, sier Svensson, og legger til fordi festivalen ligger i nettopp Middelalderparken er det ganske naturlig å tenke miljø og vern.

Ikke pekefinger

– Å ha et så stort arrangement er en veldig stor belastning på området, og særlig fordi vi er nettopp her så er det nesten en nødvendighet å tenke miljø og vern av området, sier miljøsjefen, som likevel ikke ønsker å komme med pekefingeren til festivalpublikummet.

– Vår oppgave er å legge til rette for at publikum skal kunne opptre miljøbevisst ved at vi går foran med et godt eksempel, sier hun.

I år blir det blant annet klimadebatt i løpet av festivalen, og Svensson håper publikum vil komme med sine meninger. I tillegg vil det være flere informasjonsstands på området. All erfaring fra tidligere år viser også at publikum gjerne bidrar til å verne både området og miljøet for øvrig på festivalen.

Det gleder en miljøsjefs hjerte.

– Det er kjempeflott. Veldig, veldig bra! Det er to ting Øya skal gjøre. Det ene er selvfølgelig musikken – det er det vi driver med. Men vi skal også skape en god opplevelse og et rent og ryddig festivalområde, samt god mat er med på å bidra til det, sier Svensson.

Reklame

Kun 3 timer igjen: Her får du oversikt over alle salgene