Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens eneste pantebåt til tjeneste

Pantebåten Panter´n dukker opp nær sagt over alt hvor båt- og hyttefolket befinner seg. Sist mandag var den ved Syden på Ulvøya.
Pantebåten Panter´n dukker opp nær sagt over alt hvor båt- og hyttefolket befinner seg. Sist mandag var den ved Syden på Ulvøya. Foto: Foto: Arne Vidar Jenssen
Hva gjør du når båten er full av tomme flasker og bokser? Da undersøker du om Panter'n er i nærheten.

Mellom 20 og 30.000 bokser og flasker tar Jakob Palmers og Rune Sagvollen imot i løpet av en sommersesong. Foto: Foto: Arne Vidar Jenssen

PÅ SJØEN/NORDSETER: For 10. året på rad er den flytende pantemaskinen på sjøen, og de to guttene, Jakob Palmers og Rune Sagvollen, begge med tidligere adresse på Nordseter, har sin tredje sesong.

– Dette er verdens eneste flytende pantemaskin, og mange har nok observert oss langs strendene i Oslofjorden nå de siste ukene.

Pantebåten drives at firmaet Norsk Resirk, og prinsippet er som ved en vanlig pantemaskin i enhver forretning - folk får igjen panten på bokser og flasker når de leverer.

– Vi har nå "varmet opp" langs strendene i indre del av fjorden før vi førstkommende helg setter kursene utover og møter båt- og hyttefolket på begge sider av fjorden nedover, sier Jakob Palmers.

Tanken bak pantebåten er å få opp panteprosenten som i dag ligger på i overkant av 90 prosent.

– Men det er jo ikke alltid så greit å bli kvitt tomgodset når man er på sjøen eller på hytta. Da er det greit når vi kommer og tar imot.

Og det blir mange bokser, glass- og plastflasker

– Det kan fort bli over 1500 enheter på en god dag, og de to panterne har de siste årene samlet inn 20 - 30.000 hver sesong. Dette betyr omkring en kvart million bokser og flasker på 10 år.

– Folk er bevisste på miljø, men når båten eller skapene på hytta er fulle, blir det et problem. Derfor smiler de når vi kommer, sier Palmers.

Nå er det altså feriestedene og festivalstedene de drar til. De kan varsles på telefon 900 36 090 eller man kan se hvor de befinner seg på twitter eller på pant.no

– Kjempehyggelig sommerjobb, sier de to som gjennom de årene de har holdt har fått mange hyggelige bekjentskaper og brede smil.

– Det har hendt at vi også har gått litt ut over vår egentlige oppgave og hjulpet båtfolket. To båter har vi fått av grunnen, forteller de to.

I slutten av juli er de to i Panter'n tilbake i indre Oslofjord, og du kan møte dem på fine dager, blant annet ved Hvervenbukta, Katten eller Nordstrand bad.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!