RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdensborgeren Valen

De sa han ikke dugde til noe. Nå har han eget TV-show, gjør megasuksess som sanger og har fått en birolle i en hollywoodfilm. Nylig flyttet han fra Majorstuen til St. Hanshaugen.

ST. HANSHAUGEN/HOMANSBYEN: Kristian er utrolig allsidig. Har skapt revyer og skriver låter. Synger så publikum sitter med ører og sjel som åpne juv. Han gjør glitrende parodier. En kreativ person med sann ærbødighet for mennesker. En kosmopolitt som ikke trives med grenser. En fri sjel som gjerne nyter frokosten ved femtiden om ettermiddagen. Hvem sier at man må være som alle andre?
Hei!
Kristian smiler blidt over frokosten på Harlekin. Klokken står på lys ettermiddag, og han har stått opp. Farrisen bruser anerkjennende i glassene.
Du er sanger og låtskriver. Men fikk Ng i musikk på skolen?
Jeg fikk strykkarakter, ja... "Du kommer aldri til å bli til noe! Du vil aldri få noen jobb!" sa lærerne til meg.
Så oppmuntrende for en liten fyr. Skolen dreper kreativiteten i mange unger. Hva er gærent?
De legger ikke vekt på individet, på å videreutvikle de evnene vi har, på viktige ting i livet. Når jeg stilte kritiske spørsmål i religionstimen, ble jeg kastet på gangen. Jeg har aldri likt skolen, bortsett fra fag jeg interesserte meg for. Man får helt karakterangst. Men de er kommet lenger nå... håper jeg. Jeg fikk ikke vitnemål engang.
Nær soverommet
Papirer sier ingenting om hvem en person er. Hvordan gikk det etterpå?
Far sa: "Begynn på en skole eller skaff deg jobb, ellers kaster jeg deg ut!" Så jeg begynte på yrkesskolen.
Ville du bli snekker, eller..?
Nei. Men den lå så nær soverommet at jeg kunne ligge fem minutter ekstra. Jeg gikk der i tre uker.
Verdt en plass i Guinness! Ble det jobb, da?
Jeg havnet på Rogaland Teater det var som en ny verden! Mange ulike mennesketyper, men de klarte å jobbe sammen. Respekterte hverandre, enten de var sceneteknikere eller skuespillere. Det var det fine ved det.
CD-ene dine selger. Du er med i en film. Er i vinden så skjorta flagrer med enda et vellykket TV-show. Kometkarriere! Mye har skjedd tilfeldig?
Jeg ga bort en DVD på et nachspiel. Noen fra Rover Films så den, og ville ha meg med. Manuset ble skrevet av en norsk-amerikaner for flere år siden... Men hvor mye er egentlig tilfeldig? Hvor mye er "skrevet fra før"? Hvor mye må du kjempe? filosoferer Kristian.
Nå lykkes du. Men var det tøft i starten?
Ja... Jeg har et flott motto. Leste det på baksiden av en cola-flaske: Amatørene bygde Arken, proffene bygde Titanic. Det hjalp!
Folkepsykologi i toner
Tekstene dine alminneliggjør vanskelige følelser. Folk kjenner mindre angst når de ikke er alene om å ha det sånn. Er du en syngende folkepsykolog?
Når jeg er langt nede, skriver jeg tekster. Ren selvterapi. Jeg skriver ned mine følelser. Når jeg tar det frem senere, er det som om en annen har skrevet det. Jeg er ikke alene om å ha det vondt... Det hjelper, ja.
Og parodiene dine? En av Wiens hjernekrympere, Victor Frankl, sa: "Humor er et av sjelens våpen i kampen for selvbevaring."
Enig. Det er et selvforsvar. Det finnes ikke noe mer alvorlig enn det.
Kan man se parodiene dine som et speil også? Der vi kan se oss selv og le så det ljomer.
Det kan du godt si... Ingenting gir så mye som når fremmede kommer til meg etter et show. Det kan være et par som har hatt problemer, og nå har de ledd sammen for første gang på to år. Sånt gir energi til å takle dem som bare gir negativ kritikk. Da er det verdt all jobbingen.
Om å bry seg om
Du møtte mange av din psykolog-mors klienter, det være seg alkoholikere eller andre. Ga det deg økt sosial bevissthet?
Jeg ville nok fått det uansett. De narkomane, for eksempel, lever i et helvete. Det påstås at Norge AS går så veldig bra. Men hva når far ikke får sykehjemsplass engang? Dobbeltmoral! fnyser han.
Du brenner for mang en god sak?
Jeg har gitt mye støtte til kreftsaken. Ville gjerne gjøre noe, og henvendte meg til Radiumhospitalet. Det å se folk i øynene, snakke med dem direkte, er helt spesielt. De sa jeg hadde gitt dem noe. Sterkt! Jeg følte jo at det var omvendt. Og jeg har sunget for HIV-smittede og narkomane, for Kirkens Bymisjon.
Det direkte møtet betyr mye?
Det er riktig å oppsøke folk, sier Kristian. Se at det funker. Vise at du bryr deg om dem, at du er et menneske som er der. Mange gir 100 kroner til en god sak via SMS, og føler seg veldedige i en halvtime. Man kjøper seg god samvittighet. Fint at de gir, det må de for all del fortsette med. Men den personlige måten er best for meg.
Kritikk og sladreaviser
Blir du lei deg når avisene kommer med negativ kritikk? Eller skriver sladrehistorier? En fjær blir til en hel hønsefarm...
Jeg har ikke panseret som trengs. Ofte skriver de ting de har misforstått, eller vrir på ting. Grete Kausland sa en gang: "Ikke bry deg om det som står i avisen. I morgen pakker de fisk i den." Det var veldig ålreit sagt av henne.
Føler du at det du skaper, er kunst? Eller er popkultur noe som bør stilles ut i et mørkt rom for seg?
Hm. Popkultur er et negativt ladet ord. Et fysj-ord.
Men både kunst og popkultur er uttrykksformer. Kunst skal bevege oss. Om jeg blir beveget av noe du uttrykker i en video, som "If I was"... er det kunst da?
Hvis et kunstmaleri ikke snakker til meg, synes jeg ikke det er noe særlig. Det er kunst hvis det er noe du tar fra hodet... Jeg kan ikke definere det. Men lager du noe som treffer mer enn ti stykker, er det kanskje kommers.
Hva treffer deg, da?
Jeg griner av amerikanske filmer. Når helten kommer hjem i en kiste og sånn... Farfar griner bare han ser en cello. Han elsker strykere.
Majorstuen i hans hjerte
Du er borger av Majorstuen?
Jeg bodde her i seks år, og liker strøket veldig godt. Nå har jeg flyttet til St. Hanshaugen. Det er mindre støy der. Men jeg savner heisen. Det sies at man får fin rumpe av å gå i trapper, men hvor lenge må jeg gå da?
Han prøver å vri hodet 90 grader for å gjøre en mulig kalkyle.
Prisene her likner ikke grisen! utbryter han. Jeg har fisket krabbe gratis selv i alle år på Vestlandet. De koster fire kroner på brygga i Bergen. Men her skal de gud hjelpe meg ha 50 spenn for en krabbe! Fikk hakeslepp da jeg oppdaget det!
Området rundt St. Hanshaugen er flott. Parken er nok viktig for dem som vokser opp i en by. Oslo er ingen storby, som New York. Oslo har storbyens beste kvaliteter, men er samtidig sjarmerende som en småby. Små kafeer... her ser du de samme trynene dagen etter på samme sted. Du vet hvem du treffer. Det gjør du ikke i New York.
Jeg elsker grønnsakstorgene i strøket! Her i Hegdehaugsveien, for eksempel. Ser du? Åpent rett inn. Og blandingen av kulturer. Iranere, afrikanere... Jeg liker mangfold. Her finnes alt... Jeg bor i Oslo, men den store hjem-følelsen får jeg faktisk i USA.
Sier Kristian Valen borger av St. Hanshaugen, Majorstuen og hele verden.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere