Gå til sidens hovedinnhold

- Verken muslimsk eller skeiv bydel

– Gamle Oslo er verken en muslimsk eller en skeiv bydel, sier BU-leder Hans Christian Lillehagen (Ap).

GRØNLAND: – Jeg tror mye av grunnen til at folk søker seg til Gamle Oslo, nettopp er det mangfoldet og den takhøyden vi har i denne bydelen. Min bekymring er at denne takhøyden skal forsvinne, sier Hans Christian Lillehagen (Ap).

Lederen av bydelsutvalget (BU) i Gamle Oslo, som selv er åpent homofil, har gått hardt ut mot Akhtar Chaudhry (SV) etter hans uttalselser om at Oslo og Grønland må unngå "talibanisering". Uttalelsen kom etter at et homofilt par ble overfalt på grunn av sin legning på Grønland, og fikk beskjed om at Grønland var en muslimsk bydel.

Ikke muslimsk, ikke skeiv

– Jeg er enig med Chaudhry i mye, men kjenner meg overhodet ikke igjen i at han sier vi må unngå talibanisering. Dessverre forekommer det oftere tilfeller av hatkriminalitet i bydelene på østkanten og det er et faktum som ikke skal skyves under en stol. Men at Taliban hersker her, kjenner jeg aldeles ikke til, sier Lillehagen som er redd for at de siste ukers utspill skal sette de to minoritetsgruppene opp mot hverandre.

– Debatten har fått en helt feil retning. Gamle Oslo er ikke på noen måte verken en muslimsk bydel eller en skeiv bydel. I Gamle Oslo lever minoriteter side om side, og da er det viktig å ikke fighte seg imellom. Det vi trenger er dialog og konstruktiv debatt, understreker han.

Homoparade på Grønland

Styreleder for Skeive Dager, Stein Runar Østigaard, har tidligere uttalt til Østkantavisa at han ønsker at Pride-paraden skal begynne utenfor politihuset på Grønland fra neste år. Han er mer bestemt nå enn noensinne på at dette skal gjennomføres.

– Men det er overhodet ikke som en motreaksjon! Vi har lenge ønsket at paraden skal starte her på Grønland i Gamle Oslo. Dette er en multikulturell og inkluderende bydel, som jeg helt personlig mener er den mest spennende i hele Oslo. Vi ønsker å løfte fram de positive sidene av det mangfoldet som kjennetegner denne bydelen, sier Østigaard som selv bor på Tøyen.

Han håper nå at både unge som gamle, skeive som streite, og muslimer som kristne kan bli med i neste års parade.

"Gay for a day"

– Etter utspillet om å flytte startsstedet for paraden har jeg fått masse støtteerklæringer. Jeg har til og med fått hevnendelser fra streite som ønsket å delta under parolen "Gay for a Day", ler Østigaard som får full støtte av bystyremedlem og stortingskandidat Håkon Haugli (Ap).

– Alle burde stille opp og gå, ikke bare homofile. Dette dreier seg om en mangfoldsmanifestasjon. Den toleransen man ønsker fra andre må man også være villig til å gi, sier han og understreker at han langt ifra synes det er utrygt å ferdes som homofil på Grønland.

Volden er problemet

– Det er uproblematisk å være homo i Oslo, på samme måte som det er uproblematisk å være muslim i Oslo, i alle fall for 99 prosent av oss. Dessverre finnes det gærninger der ute i alle former og farger, og det er dem som ødelegegr for alle. Det finnes også rasister blant homofile, men å fyre opp under motsetningene, gjør det bare mye verre, sier Haugli som synes debatten har mistet fokuset på hva det egentlig dreier seg om.

– Folk snakker som det er muslimene og ikke volden som er problemet. Jeg opplever muslimer som veldig tolerante og det viktige er at vi samles om vår felles interesse om et åpent, tolerant samfunn der alle er likeverdige.Hans Christian Lillehagen (Ap)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot