RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vern marka for friluftslivet

Det er på tide å verne natur for menneskenes skyld. Den naturen vi har tettest på oss i hverdagen, har ikke noe vern, selv om brorparten av alt friluftsliv skjer her.

Det blomstrer i Oslomarka nå. Hvitveisen er avblomstret, men bekkeblom, veronica og alle sommerblomstrene er på vei. Den lysegrønne våren er i ferd med å bli dyp sommergrønn. For stortingsrepresentanter er det dårlige kår for å dyrke friluftslivet nå i innspurten. Men en liten sykkeltur rundt Maridalen på kveldstid, får jeg presset inn, nok til å trekke inn duftene og den friske frie lufta.

De bynæremarkene er nærmiljø og lekeområder for barn og unge. Bærekraftig bruk og vern av bynæreområder er en forutsetning for å gi mange barn og unge i Norge tilgjengelige områder som fremmer fysisk aktivitet, motorikk, kreativitet, naturforståelse og tilhørighet. Det er også leken i hundremeterskogen som legger grunnlaget for framtidig interesse for natur- og miljøvern.

I Osloområdet er Marka den viktigste kilden til naturopplevelser og rekreasjon for 1 million mennesker. Marka består av 1600 km2 (0,4 prosent av Norges areal) skog, vann, fjell og daler, med et rikt plante- og dyreliv. 19 kommuner i 5 fylker grenser mot Marka.

Brukerundersøkelser viser at Marka er i aktiv bruk til friluftsliv. Markeds- og Mediainstituttet As undersøkte våren 2004 befolkningens bruk av Oslo kommunes skoger. Undersøkelsen viste at hele 81 prosent av innbyggerne har brukt skogområdene rundt byen de siste 12
månedene, de fleste månedlig eller oftere. Den mest typiske bruker av Marka er sammen med kjente for å gå tur på bena eller på ski, samt å oppleve ro og stillhet. Hele 95 % at det er viktig eller svært viktig at hensynet til friluftsliv og naturverdiene er viktigst når Marka skal forvaltes.

Boligbygging, hyttebygging, idrettsanlegg, veier og annen infrastruktur truer med å ta biter av bymarkene. Det er derfor viktig å sikre bymarkene et overordnet lovverk som gir en lengre planleggingshorisont. En egen lov for bærekraftig bruk og vern av bynære marker kan sikre allmennhetens bruk og tilgang til friluftsopplevelser i sine nærmiljø. Friluftslivet i de bynære markene kan leve godt side om side med et bærekraftig drevet skogbruk, og et vern for friluftsformål er ikke til hinder for skogsdrift.

Allerede i 1981 la regjeringen Brundtland fram et forslag om vern av Marka. Forslaget er aldri blitt behandlet og har statusen utsatt i Stortingets arkiver (Ot.prp. 66 (1980-81) Om lov om naturområder i Oslo og omliggende kommuner (Marka)). SV har tatt opp forslaget på nytt i Stortinget, og Ap støtter forslaget om et eget vern av bynære marker.

Muligheten til å utøve det enkle friluftslivet slik som det utøves Marka, skal vi verne om for våre etterkommere. Får SV tillit etter valget til høsten skal folk vite at Marka skal vi verne for friluftsformål.

Heidi Sørensen,
Stortingsrepresentant for SV

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere