RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verner telefonkioskene


TELEFON I BOKS: Assisterende riksantikvar Sissel Rønbeck og Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas underskrev tidligere i sommer en avtale som sikrer vern og vedlikehold for 100 røde telefonkiosker rundt i hele landet. FOTO: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
TELEFON I BOKS: Assisterende riksantikvar Sissel Rønbeck og Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas underskrev tidligere i sommer en avtale som sikrer vern og vedlikehold for 100 røde telefonkiosker rundt i hele landet. FOTO: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
Et samarbeid mellom Riksantikvaren og Telenor sikrer bevaring av hundre av de klassiske røde telefonkioskene rundt om i landet. 18 av dem befinner seg i Oslo, og mange av dem pryder gatene på østkanten.

OSLO ØST: Assisterende riksantikvar Sissel Rønbeck og Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas underskrev i juni en avtale som sikrer vern og vedlikehold av de nesten legendariske boksene. Verneavtalen skal forvaltes av Norsk Telemuseum, mens ansvaret for drift og vedlikehold av kioskene ligger hos Telenor.

Et kulturminne

Konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas er fornøyd.
Telefonkioskene er et av de mest synlige og kjente kulturminnene i Norge. De er tett knyttet til Telenor i folks bevissthet, og kioskene har også fått internasjonal anerkjennelse. Vi er stolte og glade over å kunne bidra til at 100 telefonkiosker nå blir bevart for fremtiden, uttalte han nylig i en pressemelding.

Gammel klassiker

Telefonkiosken så dagens lys i 1933 etter en arkitektkonkurranse som ble vunnet av arkitekt Georg Fasting fra Bergen. Den første ble satt opp på Amerikalinjens kai i Oslo. En restaurert utgave er i dag satt opp på tilnærmet opprinnelig plass.
Etter krigen spredde denne kiosktypen seg til resten av landet. Plasseringen av de offentlige telefonkioskene tok alltid hensyn til den allmenne sikkerhet og skulle gi lett tilgang på lege, jordmor, politi og brannvesen. De var et selvfølgelig innslag blant boligblokkene i 60-tallets drabantbyer, på jernbanestasjoner og ved utallige fergekaier. Den offentlige telefonkiosken var i første rekke et servicetilbud, og lønnsomheten kom i annen rekke. Den siste kiosken ble produsert i 1995. Til sammen har det vært produsert rundt 9000 eksemplarer av denne typen, og mange er fremdeles i bruk. Utformingen har holdt seg uten større forandringer, med unntak av vekten: De første kioskene veide 800 kg, mens senere utgaver veide under halvparten.
Med sin stramme, funksjonalistiske stil er kiosken kommet med på DOCOMOMOs (Documentation of Modern Monuments) liste over moderne designikoner. På 70- og 80-tallet sto det nærmere 6000 telefonkiosker utplassert, mens antallet nå er 420, opplyser Telenor.

Her står kioskene i Oslo:

MARIDALSVEIEN 10
SAGENE KIRKE
RÅDHUSGATA
AKERSHUS KAI NORDRE
HUK AVENY
DRAMMENSVEIEN 1
NORSK FOLKEMUSEUM
FROGNERPARKEN
PARKVEIEN 80
OLAV KYRRES PLASS 1
SOLLI PLASS
JACOB ALLSGATE 58
MAJORSTUEHUSET ØST
VESTGRENSA 2
SKEDSMOGATA 20
DANMARKSGATE 4
REFSTADSVINGEN
SKØYEN STASJON

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere