RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette teppet er verken håndlaget eller orientalsk. Det er maskinlaget og syntetisk og ikke minst billig hvis du kjøper det i en forretning i stedet.
Dette teppet er verken håndlaget eller orientalsk. Det er maskinlaget og syntetisk og ikke minst billig hvis du kjøper det i en forretning i stedet.

Verre og verre med teppeselgere

Det finnes ingen grenser for hvem dørselgerne utnytter og hvilke metoder de bruker for å komme i kontakt med eldre mennesker.

Oslo vest: Ullern Avis Akersposten har ikke tall på alle dem som har henvendt seg til avisen etter at vi startet artikkelserien om «teppeselgerne». Et stort antall blir lurt eller truet til å kjøpe verdiløse, syntetiske tepper mens selgerne stikker av gårde med tusener og noen ganger titusener av kroner.

Lurte kvinne med Alzheimer

En fortvilet datter forteller om en mor med Alzheimer som nylig er blitt lurt av en teppeselger.

– Han presenterte seg for mor som en gammel bekjent. Han skulle flytte til Amerika og måtte kvitte seg med teppene. Mor trodde hun gjorde et godt kjøp og ble med mannen frivillig i hans bil for å ta ut 12.000 kroner. Tilbake sitter hun med tre syntetiske tepper, uten kvittering eller mulighet for å få selgeren i tale, sier datteren.

– Det er trist

Hun fikk lest av telefonnummeret fra morens mobil. Ullern Avis Akersposten sjekker med gule sider og finner et mannsnavn med utenlandsk opprinnelse oppført i Sarpsborg. Det er ikke oppført noen gateadresse. Videre undersøkelser viser at mobilnummeret er registrert på en ikke-eksisterende kvinne i Stavanger. Vi ringer nummeret og treffer bare på en telefonsvarer.

– Jeg synes det er trist at eldre mennesker som ikke alltid vet sitt eget beste skal bli lurt på denne måten. De må ha tilgang til et eller annet register, sier datteren, som har meldt saken til politiet.

Bilde med overvåkingskamera

Det kommer rapporter fra mange steder i Oslo og fra ulike deler av landet om teppeselgerne. Det som går igjen er at de kun prøver seg på eldre mennesker, primært kvinner. De fleste blir lurt trill rundt av taleføre, pent kledde menn av utenlandsk opprinnelse. Andre er blitt truet og noen regelrett ranet.

I Jevnaker på Hadeland fikk en kvinne nytt besøk etter å ha kjøpt tepper. Denne gangen forsynte manne seg bare av lommeboken hennes og forsvant. Her ble mannen fanget opp av et overvåkingskamera, og politiet har en konkret mistenkt i kikkerten.

Se mannen som er fanget opp av kamera på Jevnaker

Metoder

Hvis du føler at noe er for godt til å være sant, så er i hvert fall det tilfelle med teppeselgerne. Det er ikke håndlagede, orientalske tepper det er snakk om, men syntetiske, maskinlagede tepper som du kan kjøpe billig i en hvilken som helst forretning. Vanlige innledningsmetoder er:

«Vi har en kampanje og du er trukket ut til å få et teppe av oss»,
eller
«Du har vunnet et teppe i en trekning»
eller
«Vår forretning skal legges ned og sitter med et overskudd av tepper. Vi har registrert deg som tidligere kunde og vi har lyst på gi våre gamle kunder et teppe som gave»
eller
«Jeg, er en gammel bekjent. Jeg skal flytte og har noen tepper til overs»osv., osv.

Felles for alle er at hvis du gir positiv respons, ringer det på døren noen minutter senere. Der vil det stå noen med tepper under armen som har et helt unikt tilbud. Ofte misbruker de navnet til en kjent forhandler, som for eksempel Maktabi, for å gi et skinn av seriøsitet. Vårt og politiets råd er: Ikke slipp dem inn! Et annet råd kan være: hvis det er teppe i en setning ved oppringing, legg på røret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere