RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vet du hvorfor det flagges i dag?


OFFISIELL FLAGGDAG: Samenes nasjonaldag blir ikke gjort så veldig mye ut av, men 6. februar har vært offisiell flaggdag siden 2004.
OFFISIELL FLAGGDAG: Samenes nasjonaldag blir ikke gjort så veldig mye ut av, men 6. februar har vært offisiell flaggdag siden 2004. Foto: Foto: Ine-Elise Høiby
6. februar har vært offisiell flaggdag i Norge siden 2003, men det er ikke alle som vet hvorfor det er slik.

OSLO: Mona Lodberg, Patrick Kristiansen og Marte Beck er blant dem som ikke vet hvorfor det i dag flagges på alle offentlige bygninger, mens Trond Olsen og Harald Trulsrud kan hjelpe de uvitende.

–  I dag er det samefolkets dag. Jeg hadde glemt det inntil jeg satte meg på bussen og så en same i full kofte, smiler Trond Olsen.

Samefolkets dag markeres i Norge, Sverige, Finland og Russland. Dagen feires til minne om det første samelandsmøtet som ble holdt i Trondheim i 1917, og markerer det samiske fellesskapet og den samiske tilhørigheten på tvers av landegrensene.

Uvitende

De fleste nordmenn vet ikke så mye om samene, og det er heller ikke lett å vite hvordan de bruker nasjonaldagen sin. Harald Trulsrud fra Ekeberg og Trond Olsen fra Linderud vet at Samisk Hus har et opplegg for samene i dag, men har ikke satt seg inn i programmet deres.

På sin hjemmeside melder Samisk Hus om en dag fullspekket med diverse aktiviteter, og den startet på Oslo Rådhus klokken 11, før de dro mot Samisk Hus i fakkeltog klokken halv to i ettermiddag.

På Samisk Hus er det både ute- og inneaktiviteter og vernissage, mens det til slutt avsluttes med konsert fra 17.30 til 19.00.

Og selv om Trulsrud og Olsen visste om Samisk Hus’ planer for Oslo-samene, var det andre som ikke helt visste hvordan samene feirer nasjonaldagen sin.

– Joiking, dansing og spising av reinsdyrkjøtt, sier Marte Beck fra Grünerløkka, og Patrick Kristiansen fra Bærum er enig.

– De har vel noen sammenkomster går jeg ut i fra, og så har de vel på koftene sine, foreslår Mona Lodberg fra Hovseter.

På Samisk Hus i Oslo vil det bli servert samisk mat, men det er ikke bare hit du trenger å dra for å oppleve samiske tradisjoner.

I Mathallen foregår det også feiring av samene. Der er det spesielt fokus på reinsdyrkjøtt, og onsdag kveld vil det bli kåret en vinner i oppskriftskonkurransen Mathallen har arrangert.

LES OGSÅ: Reinfylt dag i Mathallen

Delte meninger om offisiell fridag

Miljøpartiet De Grønne har foreslått at 6. februar burde være offisiell fridag, men akkurat dette er det delte meninger om hos Oslo-folket.

Lodberg og Kristiansen syntes ikke samenes nasjonaldag trenger å være noen offisiell fridag, mens Olsen, Trulsrud og Beck mener at samene gjerne må få fri, og gjerne da som en bonus i tillegg til 17. mai.

– Men det får kun være samene som får fri, det synes jeg blir mest rettferdig, sier Marte Beck til dittOslo.no.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere