RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vet ikke hvor mange i bydelene som har stemt


FRITT VALG: Tidligere var det slik at alle måtte stemme i sin bydel i Oslo. Ved årets lokalvalg kunne velgere avlegge stemme i et hvilket som helst valglokale i byen.
FRITT VALG: Tidligere var det slik at alle måtte stemme i sin bydel i Oslo. Ved årets lokalvalg kunne velgere avlegge stemme i et hvilket som helst valglokale i byen. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Rekordlav valgdeltakelse registert på flere av Oslos bydeler.

Valgdeltakelsen i Oslo var på litt over 60 prosent, og valgresultatene viser til rekordlave tall for enkelte av bydelene, som i bydel Alna der det er registrert en valgdeltakelse på bare 32,3 prosent.

Det samme gjelder for flere av bydelene på Oslos østkant, som ifølge de offisielle tallene har en valgdeltakelse på 30-tallet.

Les også: - Oslos ordfører bør komme fra det største partiet

- Vet ikke hvor folk har stemt
Men Oslo kommune påpeker at tallene kun viser antallet som faktisk har avgitt sin stemme i et stemmelokale i disse bydelene.

- Det betyr ikke nødvendigvis at bare 30 prosent av de stemmeberettigede har avgitt stemme der. De kan ha avlagt stemme i en annen bydel. Det er slik at du kan avlegge stemme i alle valglokalene i hele byen på valgdagene, sier kommunikasjonssjef for valget i Oslo, Ingvild Åsgård, til Nettavisen.

- Vil dere senere kunne si hvor mange som har stemt i de ulike bydelene?

- Nei, tallene vil ikke si annet enn antallet stemmer som er tatt imot i valglokalene i den enkelte bydelen. Det sier ikke noe om hvor mange av de som er bosatt i bydelen det er som har avlagt stemmen sin der, sier Åsgård, og legger til:

LAV DELTAKELSE: Valgdeltakelsen i bydel Alna i Oslo var bare på litt over 30 prosent, ifølge de offisielle tallene. Men tallet gir ingen mening, sier Oslo kommune.

- Det er elektronisk avkrysning i manntallet og det stemmes rett i urnen, det vil si at stemmen godkjennes i valglokalet. Siden du kan stemme i alle lokalene i hele byen, så vet vi ikke hvor vedkommende har avlagt stemme, sier hun.

Tidligere stemte man i bydelen
Åsgård forteller at det tidligere var slik at alle måtte stemme i sin bydel.

- Ettersom velgere nå kan avlegge stemme i alle valglokaler i Oslo på valgdagene er det ikke gitt at stemmer som er mottatt i det enkelte valglokalet kun er avgitt av velgere bosatt i den bydelen. Tallet på valgdeltakelsen i bydelen vil derfor ikke si så mye om valgdeltakelsen i bydelen som det gjorde tidligere, da man kun hadde mulighet til å avlegge stemme på valgdagene i egen bydel, sier hun.

Valgdeltakelsen i Oslo var totalt på 62,9 prosent. 321.417 stemmer er avgitt, av totalt 511.160 stemmeberettigede.

Valgdeltakelsen for hele landet var på 59,8 prosent.

Her ser du valgdeltakelsen for alle fylkene:

Valgdeltakelsen i fylkene varierer stort, der Østfold hadde den laveste deltakelsen - og Sogn og Fjordane den høyeste.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere