Gå til sidens hovedinnhold

– Vet ikke hvor skoen trykker

Sentrale myndigheter kjenner ikke forholdene i Groruddalen godt nok, mener forskerne bak ny bok om livet i Groruddalen.

FURUSET: Tirsdag 15. mai var det boklansering på Furuset bibliotek.– Sentrale myndigheter som kanskje vil at det skal gå bra, har det problemet at de ikke vet hvor skoen trykker. Vi har prøvd å gi innbyggerne i Groruddalen en stemme, det får dere vurdere om vi har fått til, sier forsker og redaktør for boka, Elisabeth Eide til de fremmøte på lanseringen.

Fire bilder

Eide, som er førsteamanuensis ved Journalistutdanningen i Oslo, innleder boklanseringen med å si at mediene har som vane å male Groruddalen i et av fire bilder. Enten ved å svartmale bydelen ved å se på alt det negative, ved å bagatellisere utfordringene, skape et eksotisk bilde ved å se på alle endringene som nye og spennende, eller ved å prøve å skape et realistisk bilde av bydelen.

Les mer: Trenger meddommere fra Groruddalen

– Alt kan ikke forklares med tall, vi har forklart Groruddalen med historier fra enkeltmenneskene selv, fortsetter Elisabeth Eide.

Flere forfattere

For å kunne forklare Groruddalen gjennom historier fra enkeltmennesker har de tre redaktørene, Elisabeth Eide, Thomas Hylland Eriksen og Sharam Alghasi samarbeidet med ulike forskere ved forskningsprogrammet COLCOM. Forskerne har skrevet kapitler om sine forskningsområder om alt fra kommunikasjon i barnehager til grunnen for skolebytter.

– Problemet vi har i vårt samfunnet er at vi skal forenkle ting. Denne boka har et viktig og sentralt poeng. Ting er komplisert. Kunsten for oss har vært å materialisere disse tingene, sier forsker, redaktør og forfatter Sharam Alghasi.

– Livet i Groruddalen er ganske vanlig, det er det vi har prøvd å fange opp i boka. Vi ønsker verken å svartmale eller skape noe glansbilde, legger medredaktør og forfatter Thomas Hylland Eriksen til.

Håper på lærebok

Boka blir gitt ut på Cappelen Damm Akademiske forlag. Dorthe Østereng, som er redaktør i forlaget synes det har vært en spennende bok å følge.


– Selv kom jeg inn i prosjektet med boken ganske sent, men det har vært en spennende bok å følge siden den tar opp så mange tema. Vi håper den blir lærebok ved flere utdanninger, sier forlagsredaktør Dorthe Østereng til dittOslo.

Les mer: 75 millioner til Aker sykehus

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar