Gå til sidens hovedinnhold

Veterangjengen på Bygdøy

Seniorene som møtes på Bygdøy-huset hver formiddag, utgjør en vennegjeng litt utenom det vanlige.

BYGDØY: Når "Veteranavdelingen" i form av tolv mannlige pensjonister sitter og diskuterer verdensproblemene på kafeen til eldresenteret på Bygdøyhus, skulle en tro at konversasjonen ble noe tørr og konservativ. Men overfor denne eksentriske vennegjengen kan man trygt fastlå at rynkene bedrar. For ironi, banning og sarkasme er rett som det er hovedingrediensene når diskusjonen føres.

20 kroner pr bannord

Til sammen har de tolv seniorene en allsidig yrkesbakgrunn å vise til. Meningsutvekslinger fra en yrkeskarriere som reklamesjef, president i KNA og prest er blant noen av erfaringene som innlemmes i diskusjonene. Men når bannordene blir for mange, er ikke den pensjonerte presten Tobias Iveland (79) sen med å hente kollekten.

Det er 20 kroner for hvert bannord. Og ordene blir med dette gjort om til innkjøp av vakre blomster på bordene, det er praksisen her i gården, forteller Iveland i det han går rundt og samler inn penger. At en av pensjonistene nekter å gi penger med den påstand at han ikke har bannet, går ikke Iveland god for.

Du har bannet som bare det, formaner den 79-årge presten. Og etter litt motvilje, der presten blant annet kaller ham for en "gnier", legger den tiltalte 20 kroner oppi kollekten samtidig som han overfor presten presiserer:

Det er f... ikke riktig det du sier.


Samvær er viktig

Kafeen på eldresenteret har vært Veteranavdelingens hovedkvarter de siste fem årene. At tosomhet og flersomhet er bedre enn ensomhet, synes å være livsfilosofen til den livlige kameratgjengen på Bygdøy.

Det er bedre at vi møtes her enn at vi bare sitter hjemme alene og sturer i veggen, forteller Finn Gulbrandsen (69), som var en av ildsjelene som startet Veteranavdelingen. I tillegg til at de har kafeen på eldresenteret som fast møteplass på dagtid, arrangeres også hyggekvelder i regi av de ansatte på eldresenteret.

Forrige uke var det spansk aften her. Med nydelige spanske retter og vin i tillegg til flamencodans. Det var en veldig trivelig tilstelning, forteller Espen Bergan (70). Den pensjonerte reklamesjefen ser allerede frem til den store sommerfesten i slutten av måneden, der god mat og drikke i tillegg til gladjazz vil stå på menyen.

Reklame

Husker du disse to idiotene?