RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Veterinærhøgskolen flyttes ikke


De tre Ap-representene på Stortinget, Marit Nybakk, Jan Bøhler og Trusl Wickholm, tror ikke Veterinærhøgskolen blir flyttet fra Adamstuen.
De tre Ap-representene på Stortinget, Marit Nybakk, Jan Bøhler og Trusl Wickholm, tror ikke Veterinærhøgskolen blir flyttet fra Adamstuen.
Det blir mange omkamper om flytting av Veterinærhøgskolen, lover Ap-trioen Marit Nybakk, Jan Bøhler og Truls Wickholm.

Adamstuen: Det er bare en måned siden blant andre Sp-leder og kommunalminister Åslaug Haga fikk gjennomslag i Regjerringen for å flytte Veterinærhøgskolen fra Adamstuen til sitt hjemsted Ås.

En splittet stortingsgruppe for Arbeiderpartiet gikk inn for å støtte forslaget, men nå kommer det frem at sentrale representanter for partiet har liten tro på at siste ord er sagt i saken.

Rar sak

Jeg har vært borti mange rare Oslo-saker, men denne er den rareste, sier Nybakk til Lokalavisen.

Hun har, i likhet med Bøhler og Wickholm, ingen tro på at Veterinærhøgskolen blir flyttet.

Hvorfor skal man flytte denne skolen innenfor én og samme region? undrer de.

I spørretimen i Stortinget forrige onsdag gikk både Nybakk, Bøhler og Wickholm hardt ut mot forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV).

Hvilke faglige vurderinger ligger til grunn for beslutningen om å flytte veterinærmiljøene i Oslo til Ås? var spørsmålet fra Nybakk.

Statsråd Aasland trakk frem blant annet at "en sammenslåing av Veterinærhøgskolen og Universitetet for miljø- og biovitenskap og en flytting av Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet til Ås vil bidra til å styrke utdanningsinstitusjonene og samle de mest relevante fagmiljøer innen de nasjonalt prioriterte forskningsområdene mat, helse og miljø.

Når det gjelder mattrygghet og beredskap, har Mattilsynet uttalt at det innenfor de avstandene vi her snakker om, ikke er noe problem at Veterinærinstituttet flytter til Ås." Aasland fortsatte:

Som det framgår, er faglige tilrådinger i denne saken ikke entydige. Når Regjeringen likevel har valgt å gå inn for å samle de veterinærfaglige miljøene med Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, har den blant annet. fulgt råd fra Norges forskningsråd, som er vår viktigste rådgiver i forskningspolitiske spørsmål.

Trakk frem rapport

Marit Nybakk spurte så om hvorfor ikke Dovre-rapporten nevnes av statsråden.

Hun understreket at "Dovre-rapporten ikke er en hvilken som helst rapport; det er Regjeringens egen KS1-rapport, altså de faglige og de økonomiske anbefalinger som politiske beslutninger skal baseres på. Dovre-rapporten er krystallklar i sin konklusjon.

Med de oppgaver veterinærene har og kommer til å få, er det viktig at de er i et integrert miljø med Det medisinske fakultetet, med Mattilsynet, med Folkehelseinstituttet. Jeg vil spørre: Hva er det som gjør at man ikke har lagt vekt på Dovre-rapporten?

Vi har selvsagt lagt vekt på alle rapportene som har kommet inn i denne saken, også Dovre-rapporten. Den har i seg en kostnadsberegning som helt tydelig går i den retningen som Marit Nybakk sier, at det er en mer kostbar sak å flytte veterinærmiljøene til Ås. Men samtidig skal man vektlegge de faglige underliggende rapportene her, er det som sagt faglige argumenter for begge lokaliseringene. I en helhetsvurdering har altså Regjeringen valgt å tenke langsiktig og framtidsrettet fordi man før eller senere ville få et problem med eksisterende areal og plass, hvis man fortsatte å være i Oslo på Adamstuen, svarte Aasland blant annet.

Salg av Adamstuen?

Mener statsråden det er riktig å føre en eventuell salgssum for eiendommene til fordel for økonomien i byggeprosjektet i Ås? spurte Jan Bøhler statsråden.

Markedsprisen for eiendommen på Adamstuen er vurdert til om lag 660 mill. kr. Det understrekes at dette anslaget er usikkert. Det er foreløpig ikke tatt stilling til framtidig bruk av eiendommen, det vil si om den skal selges eller ikke. Det kan foreligge gode grunner til at staten ønsker å beholde eierskap til arealet sentralt i Oslo for å kunne dekke mulige framtidige behov. I så tilfelle har eiendommen høyere verdi for staten enn den anslåtte markedsverdien tilsier, sa statsråd Aasland og fortsatte:

Forutsatt at eiendommen på Adamstuen faktisk selges ved flytting av Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet, vil forskjellen i kostnader mellom de to alternativene reduseres, sa Tora Aasland.

Bygg klinikkbygg

Nei, nå må vi få avsluttet denne håpløse Ås-debatten, sier de tre Ap-representantene, som mener at det er mye viktigere å prioritere bygging av nytt klinikkbygg på Adamstuen, til en drøy milliard kroner, enn å bruke mer enn to milliarder på å flytte høgskolen til Ås.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere