RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

Vi bygger byen

Oslo er en by i sterk vekst, og stadig flere ønsker å bo her i byen. Det er en veldig hyggelig utvikling, men det er også en utfordring for kommunen som må legge til rette for økt boligbygging, stadig flere barnehager, skoler, kollektivtrafikk og annen infrastruktur.

I de fire neste årene skal det bygges 3000 nye barnehageplasser. Osloskolen bygges ut med i snitt ett klasserom i uken, og vi bygger nye omsorgstilbud til de eldre. I tillegg må vi investere i samferdsel og kollektivtrafikk.

For kommunebudsjettet er veksten utfordrende fordi utgiftene vokser mer enn inntektene. Byrådets budsjettforslag legger opp til å investere for over 26 milliarder kroner de neste fire årene. Vi skal bruke 8 milliarder kroner til samferdsel og tekniske anlegg, nesten 3 milliarder til kultur, byutvikling og friluftsliv, 12 milliarder til skolebygg og barnehager, 2 milliarder til omsorgsboliger og over 600 millioner til boligprosjekter til vanskeligstilte.

I tillegg til at vi bygger og investerer har det borgerlige styret hatt fokus på å få ned vedlikeholdsetterslepet på kommunens eiendommer i en lang periode. Det har vi lykkes med, og vi bruker mer til vedlikehold enn byer det er naturlig å sammenligne oss med. Dette kommer byens innbyggere til gode hver eneste dag enten det er på t-banen, skolen, barnehagen eller sykehjem.

I Bjørvika står vi midt i den største byutviklingen siden bybrannen i 1624. Oslos sjøside gjøres nå tilgjengelig for byens befolkning i form av en miljøvennlig bydel med nye boliger, nye næringsbygg, nytt Munch-museum, nytt bibliotek, og helt uten trafikkmaskinen – og med unike rekreasjonsmuligheter.

Etter mange gode år og solid påplussinger i driften, er tiden inne for å stramme inn noe. I likhet med alle andre kommuner i landet, får Oslo mindre skatteinntekter neste år, og vi får større pensjonsutgifter. I tillegg vokser finanskostnadene som følge av befolkningsvekst og økt låneopptak. Det gjør at vi må tenke smartere og drive kommunen mer effektivt.

Med et så høyt investeringsvolum fremover er det viktig at investeringene skjer på en kostnadsmessig optimal måte. For å sikre en mest mulig effektiv utnyttelse av kommunens midler vil byrådet benytte konkurranse og utvikle samarbeid med private bedrifter og ideelle organisasjoner. Byrådet er opptatt av å holde kostnadene nede, og vi vektlegger derfor effektiv arealutnyttelse og standardiserte byggeløsninger innen barnehager, skoler og sykehjem. I tillegg vil vi inngå flere OPS-prosjekter (Offentlig Privat Samarbeid) og bygge på de gode erfaringene vi har fra noen nye skolebygg.

Byrådet har lagt frem et budsjettforslag som prioriterer å bygge ut barnehager, skoler og kollektivtrafikk samtidig som vi opprettholder et høyt tjenestenivå. Vi bygger ut byen fordi det er stadig flere som vil bo her. Det er kraner og byggeaktivitet i hele byen. Vi tar ansvar, og vi ser fremover. Oslo er og blir en god by å bo i – også i fremtiden.

Kristin Vinje (H)

Finansbyråd

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere