*Nettavisen* Nyheter.

Vi driver med kunst

Østkantavisa møtte to av dem politikerne krangler om. Taggerveggene er et bra møtested. Men for oss som driver stort har det ikke noe å si i forhold til hvor mye vi maler andre steder, sier "Franz". En aktiv graffitimaler.

LØKKA: "Franz" og "Ole" heter noe annet i virkeligheten, men ønsker å være anonyme. De har verken skurkebriller eller finlandshette, og ser i grunnen ut som to helt vanlige unge menn med hettejakker.
Vi ønsker ikke akkurat at folk skal vite hvem vi er. Det er jo ikke bare populært det vi driver med, selv om vi mener det er kunst. Kanskje en litt sær form for kunst, sier Ole.

Godt miljø

De skryter begge av taggerveggene som et positivt møtested.
Det er jo en del som bare bruker de lovlige veggene, og det er jo selvsagt helt ok. Man møter venner og folk som er interessert i graffiti. Men vi opererer liksom litt over hele byen, og da er det på en måte meningsløst om veggene er til for at vi skal slutte å lage graffiti andre steder i Oslo, sier Frantz. Begge to har blitt tatt for ulovlig graffiti gjentatte ganger.
Vi har holdt på i åtte år, så da sier det seg vel nesten selv at man blir tatt med jevne mellomrom. Vi har sittet noen timer på glattcelle, for å si det sånn. Men vi har likevel sluppet billig unna altså. Det har ikke kostet oss mye i bøter, forteller Ole.
Men hvorfor tagger dere? Hva får dere ut av det?

Vi synes det er spennende, og er interessert i graffiti som kunst. Det blir nesten som når du begynner å røyke. Har du først begynt så klarer du liksom ikke å slutte, smiler Frantz, og tar et dypt drag av sigaretten.
Men kan dere skjønner at folk blir forbanna? Dere ødelegger jo faktisk veggene til privatpersoner?

Vi skader jo ikke folk. Vi maler "gate-piecer", sier Ole alvorlig, og legger til at begge har utdannelse bak seg både hva tegning og maling angår.
Vi har til og med vært med på en stor utstilling i København. For oss er dette alvor.

Naivt

De fnyser av Høyres forslag om nulltoleranse overfor taggerne.
Jeg trodde det var slutt på det tullet der jeg. Utrolig naivt. De snakka om nulltoleranse i 2002 også, men det varte ikke mange ukene før det var glemt. Vi kommer til å fortsette. Det er dette som er hobbyen vår, og det vi er mest opptatt av, sier Frantz.
Tror dere det kommer til å bli flere av dere i tiden framover?

Nei egentlig ikke. Vi er ikke så mange som driver seriøst over lang tid. Dessuten er det ikke noe vi snakker om til venner og sånn. Dette er vår greie, avslutter de, og trasker av gårde nedover Løkka. Vi glemte å spørre hva de hadde med seg i sekkene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.