*Nettavisen* Nyheter.

Vi er født som diamanter

Veileder: Adjunkt og trebarnsmor fra Vettakollen, Line Langaard Solberg, har det siste året veiledet og coachet barn og ungdom ved Alternativ Medisin Røa. Foto: Fredrik Eckhoff

Jeg ønsker å bevisstgjøre de verdier og ressurser barn og ungdom har, sier Line Langaard Solberg.

RØA/VETTAKOLLEN: Tenk deg at du er født som en 1000 watts lyspære med masse ressurser . I løpet av livet vil utfordringer og tilbakemeldinger svekke lyset i deg, men du kan ta kontroll over dimmebryteren og regulere lyset selv, sier Line Langaard Solberg, som er adjunkt fra Vettakollen og utdannet innen NLP-coaching.

I fjor åpnet hun praksis hos Alternativ Medisin Røa, der hun hjelper barn og unge i alderen 10 til 20 år.

Ønsket noe mer

I alle år har hun vært involvert i barne- og ungdomsarbeid, blant annet gjennom barneidrett i Heming. Dessuten har hun tre barn selv.

Men jeg søkte etter noe mer, sier adjunkten som understreker at hennes målgruppe ikke er de som har en diagnose og trenger psykologhjelp.

Jeg gir coaching og veiledning til alle de unge som har utfordringer de sliter med, sier hun og fortsetter: Jeg hjelper unge til å bygge selvtillit og selvfølelse, slik at de kan møte hverdagen på en god måte. Jeg hjelper ungdommene til å bli bevisst sine verdier og ressurser, sier hun.

Valgmuligheter

Noen har problemer med at de blir ertet på skolen, mens andre har problemer i familien. Langaard Solberg ønsker å vise ungdommene at de har valgmuligheter i alle situasjoner. At de alltid kan gå videre og bli sterkere. Hun snakker om å bryte mønstre, for eksempel i forhold til foreldrene.

Hvis du krangler mye med foreldrene dine og du vet hvilken vei diskusjonen bærer, bryt mønsteret og gjør noe annet . Kanskje det kan gjøre det bedre for alle parter, sier hun.

Se fremover

Coachen mener mange barn og unge med fordel kan ha nytte og glede av å se mer fremover enn bakover.

Å bruke mye krefter på å lete etter forklaringer, er sjelden positivt, mener hun.

Hva tenker du når du står opp? Hvorfor ikke starte med å tenke: "Hvordan kan jeg skape denne dagen slik at den blir bra for meg?" Alt starter med en tanke, sier Langaard Solberg. Hun har også et lite råd til noe du kan gjøre før du legger deg om kvelden:

Skriv ned tre ting: Hva har vært bra for deg i dag, hva er du takknemlig for, og hva trenger du hjelp til.

Selvtillit og selvfølelse

Jeg opplever at selvtilliten ofte er sterkere enn selvfølelsen. Det stilles store krav til de unge. Mange opplever krav om at de skal være flinke på skolen, sterke, gode i sport, rike, pene osv, sier hun.

Hvorfor er det enklere å snakke med deg enn med foreldrene?

Det blir noen ganger for nært og for mye følelser i forhold til foreldre. Det kan være enklere for meg som er utenforstående. Mor og far og barn har forventninger til hverandre, de er allerede i et mønster. Det mønsteret er ikke jeg en del av, sier hun og har følgende tips til foreldre:

Møt barnet ditt med nysgjerrighet, raushet og respekt! sier Line Langaard Solberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag