RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi er ikke svake og undertrykte


Utstillingen med design-hijaber åpnet søndag på Oslo bymuseum. FOTO: NILS SKUMSVOLL
Utstillingen med design-hijaber åpnet søndag på Oslo bymuseum. FOTO: NILS SKUMSVOLL
Hijabdesignerne og søstrene Badrkhan er lei stereotypen av kvinner som bruker hijab.

OSLO: Denne debatten er blitt mye mer opphetet enn hva vi kunne forutse. Nå inviterer vi publikum til å komme og debattere. Vi ønsker å skape dialog, sier Kirsten Frønæs, prosjektleder ved Oslo Bymuseum for utstillingen Hijab og hodeplagg med rett til å velge.

Utstillingen, som åpna på søndag og varer fram til 15. april, er produsert i samarbeid med hijabdesignerne The Fashion House Of Badr og kunstneren Anita Hillestad.

Rett til å velge

Vi ville få folk til å åpne øynene. Utstillingen heter "med rett til å velge" fordi man har rett til å velge både om man vil bruke hijab, eller ikke. Selv føler vi det som vi ikke har rett til å ha den på, sier Susan Badrkhan.

Sammen med søsteren Nafeesah Badrkhan har hun under navnet The Fashion House of Badr designet hijaber tilpasset Vesten.

I Norge sliter mange kvinner med å få jobb på grunn av hijabbruk. Vi får ikke slippe til i samfunnet. Nafeesah mistet selv jobben sin fordi hun brukte hijab. Det var starten på det hele, sier Susan Badrkhan.

Etter uttallige henvendelser fra andre kvinner i samme situasjon, så de to søstrene et behov for å lage vestlige tilpassede hijaber.

Responsen har vært veldig god. Vi har designet hijaber både til hverdag og fest, med fokus på arbeidsvennlige hijaber, fortsetter Susan Badrkhan.

Ingen VIF-hijab

Også hijaber tilpasset idretten har opptatt designerne. Vålerenga mot rasisme hadde spurt om å få sin egen Vålerenga-hijab, men etter voldsomme reaksjoner grep VIF-styret inn: Det blir ikke noen Enga-hijab i Sjappa med de andre supportereffektene.

Vi syns jo det er veldig synd. Vi fikk aldri en sjanse til å vise den fram, sier Nafeesah, som ikke utelukker at den allikevel kan bli vist på motevisningen senere i uka, da uten VIF-logoen.

Sterke kvinner

Folk tror kvinner bruker hijab fordi de er svake og undertrykte. Det stemmer ikke. Vi er sterke jenter, sier Nafeesah. Vi håper folk kan se forbi sjalet, og se mennesket, sier Susan som også har en klar oppfordring til politikerne: De har lenge diskutert integrering, og etterspurt hva man kan gjøre, men vi har ikke fått noe støtte til arbeidet vi gjør. Hittil har det bare vært prat og ingen handling. Nå er det på tide at de kommer på banen og slutter å gjemme seg, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere