RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Vi er nødt til å ha et totalforbud mot plastposer»


– MÅ BORT: På sensommeren så det slik ut på Bygdøy Sjøbad. Naturverner Jan E. Magnus	mener at plastposene er en uting. Arkivfoto
– MÅ BORT: På sensommeren så det slik ut på Bygdøy Sjøbad. Naturverner Jan E. Magnus mener at plastposene er en uting. Arkivfoto Foto: Arkivfoto

Jeg er nødt til å svare på brevet fra Stein Kvale i flere av lokalavisene i Oslo for 20. oktober i år. Det er lettvinte løsninger som Kvale framlegger, de virker alltid dårlig i naturvern. Vi er nødt til å ha et totalforbud mot plastposer. Her nytter ikke «stykkevis og delt», for å sitere Ibsen.

Det er noe som heter holisme, helhetstenkning. Helhetsterapi i medisin er veldig populært for tiden. Et eksempel, når det gjelder fiske. Da må det også være helhet for hele kysten. Vi kan da ikke tillate at folk i Haugesund får fiske mer enn de i Stavanger, alle må bli behandlet likt, både ut fra rettferdighet og for å gjøre det enklest mulig. Forskjellige lover for forskjellige mennesker og samfunn, det nytter ikke. Det har aldri nyttet i fortiden heller.

Jeg har lest Kvales artikkel nøye, men jeg står fortsatt på at et totalforbud mot plastposer er eneste vei å gå. Og veldig naturlig.

Kvale skriver «forsøplingen er ikke plastposens skyld». En veldig merkelig formulering. Men plastposer er veldig stor skyld i stor og farlig forurensning. At Renholdsetaten i Oslo går mot et forbud av plastposer, er trist. Men det finnes 430 andre kommuner i Norge som har et renholdsverk, som sikkert har andre oppfatninger!

Vil Kvale skaffe seg plastposer i smug, hvorfor ellers er han så veldig interessert i å ha plastposer? Hvis vi bare forbyr kjedenes salg av plastposer, vil jo plastposene omsettes andre steder, og da er vi like langt! Nei, ondet må tas ved roten, noe annet nytter ikke. Stein Kvale virker å ikke være naturverner!

Jeg synes det er frekt av Kvale når han sier 20. oktober: «Plastposene er et gode». Det er de slett ikke! Kvale sier videre at plastposer kapsler inn vårt restavfall før de går i konteineren. Først: Avfall skal sorteres og ikke kastes i konteiner. Så: Papirposer er like egnet som plastposer til å ha søppel i.

Kvale skriver at miljøposer (papirposer) går i oppløsning. Men det er da veldig bra! Går en papirpose litt i stykker og noe søppel kan falle ut, kan man bare ta en ny papirpose utenpå den første papirposen. Plastposer går ikke i oppløsning og vil være på planeten nesten til evig tid. Dessverre. I 1950-årene i Oslo og over alt i Norge ellers pakket vi søppel inn i papirposer, vi kan gå litt tilbake til den tiden!

Kvale skriver at plastposer er et gode, ikke et onde! Det er nettopp det de er, et onde! Dette vet alle. Ut fra rapporter over plastens pining av pattedyr. reptiler og fugler. Som en verre pining enn noen ganger før, på grunn av at de kveles av plast de får rundt halsen eller at de får plastbiter i magen, som dreper dem langsomt.

Kvale skriver at plastposer å handle med var som å komme til Himmelriket! Da spør jeg ham om hvorfor han vil at fugler som svelger plastbiter skal dø! Er det himmelriket? Fuglene dør i hvert fall av det! De handlenettene i tøy som ble brukt før, veide bare ca. 200 gram, og som hadde samme format som dagens plastposer, og som ble brukt om igjen i år etter år, alle kan lett begynne med dette igjen.

Blir disse tøyposene litt skitne, kan de bare vaskes i vaskemaskin. Alle som leser: Bruk tøyposer! Istedenfor denne veldig lettvinte løsningen: Plastposen. Som flere mennesker dessverre mener, at det skal være så lett for kunden! Men lettvinte løsninger ødelegger alltid natur.

Det er trist å se hvor overklasseaktige de fleste mennesker i Norge er, med å sløse så veldig mye med plastposer. Jeg har statistikken på min side i dette utsagnet. Over en milliard nye plastposer brukes/kjøpes i Norge hvert år. Det er gigantisk overdrevet.

NRK skal ha honnør for at de sendte avsløringsprogrammet i uke 46 om farlige stoffer i parfyme, kremer, shampooer osv.

Media har alt for lite naturvern. Dessverre. Dette må rettes opp.

Jan E. Magnus, naturverner og forfatter

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere