Gå til sidens hovedinnhold

– Vi får heller godta en smekk på fingeren fra EU

Mange reagerer sterkt på opprettelsen av en romfolk-leir ved Sofienberg kirke. BU-leder på Løkka maner til fornuft, mens Frp tordner mot romfolket.

SOFIENBERG: – Oslo, Norge i 2012. Hvordan kan norske myndigheter godta dette? Setter jeg opp en garasje uten å ha søkt blir jeg straffet. Mens 150 sigøynere bare kan slå seg ned midt i Oslo og sette opp telt, brakker etc, skriver stortingsrepresentant Ulf Isak Leirstein (Frp) på Facebook tirsdag.

Leirstein er en av mange som har kommet med sterke reaksjoner på opprettelsen av en leir for romfolk ved Sofienberg kirke. Han mener Norge må sende romfolket ut av landet.

– Dette har gått for langt! I tillegg klager de! Send de ut. Så får vi heller godta en smekk på fingeren fra EU. EU har tross alt viktigere ting fore om dagen, skriver han på nettsamfunnet.

TEMASIDE: ROMFOLK I OSLO

Mener forbud er eneste løsning

Leirstein er ikke alene om å reagerer kraftig på opprettelsen av romfolk-leiren. Etter at det ble kjent at rundt 200 romfolk flyttet inn i en provisorisk teltleir ved Sofienberg kirke har debatten rast, blant annet i sosiale medier.

Frp har lenge tatt til orde for å forby tigging, blant annet for å hindre at romfolk fra Øst-Europa kommer til landet. Det er en holdning som støttes lokalt.

– Både jeg og Frp vil den organiserte tiggingen til livs og har foreslått et forbud mot tigging. Når politiet melder om at den organiserte tiggingen fører til mer kriminalitet, til menneskehandel hvor også barn blir utnyttet ja så bør dette være en enkel sak, sier gruppeleder i bydelsutvalget på Grünerløkka, Svein Eilertsen til dittOslo.no.

– Dette handler ikke om å drive heksejakt, det handler om at vi i samfunnet må ha noen spilleregler som alle må følge, fortsetter han.

Svein Eilertsen

Svein Eilertsen (Frp) ønsker å forby tigging for å hindre romfolk i å etablere seg i leire i Oslo. Arkivfoto

– Uansvarlig av SV

Eilertsen mener det er uansvarlig av andre partier å hindre et forbud mot organisert tigging, fordi han mener det er en klar sammenheng mellom kriminalitetsøkning i Oslo og den organiserte tiggingen.

– Når politiet mener at dette er løsningen på deler av kriminalitetsøkningen vi ser i Oslo så mener jeg det er uansvarlig av enkelte politiske partier som for eksempel SV, som selv har sagt at de vil redusere kriminaliteten, at de går i mot dette. Om man ikke skal slå ned på kriminaliteten der den foregår, hvordan mener partiene som er i mot et forbud mot tigging at vi skal redusere kriminaliteten?, spør han.

LES OGSÅ: Bekymret over manglende doer til romfolket

Vil ha dusj og toalett til romfolket

BU-leder og SV-representant Per Østvold er dypt uenig med Eilertsen, og mener et forbud bare gjør vondt verre. Han maner til humane hensyn i møte med romfolket.

– Det er byrådets ansvar å finne løsninger for byens uteliggere. Og det gjelder selvsagt både romfolk fra østeuropa og norske uteliggere. De må få anvist områder hvor de kan oppholde seg, og hvor de ikke er til sjenanse for andre, sier han, og legger til:

– I Trondheim har kommunen lagt til rette med dusjmuligheter og andre enkle tilbud. Det bør også Oslo tilby.

Per Østvold

BU-leder Per Østvold (SV) ber Oslo kommune om å tilby romfolket skikkelige sanitærforhold. Arkivfoto

Drømmer om jobb

Da dittOslo.no møtte noen av beboerne i leiren tirsdag formiddag erkjente de at det er et stort problem med sanitærforhold i leiren. Foreløpig er det satt opp kun to toaletter på området, noe som blant annet bekymrer bydelsoverlegen.

Leirbeboer Surinel forteller at de lever under svært kommerlige forhold, og at de har verken penger, jobb eller hus hjemme i Romania. Han forteller også at han ønsker seg jobb, men at han ikke har lykkes i jakten på dette. Derfor er han nødt til å tigge.

Sigøynerleir

Surinel (i midten), som bor i leiren ved Sofienberg forteller om at liv i dyp fattigdom. Han drømmer om jobb. Foto: Øystein Dahl Johansen

Tirsdag ettermiddag ble det også kjent at Rusken setter opp toaletter for å bistå romfolket. Tilsammen fem toaletter, fordelt på Vaterlandsparken og parkeringsplassen ved Munchmuseet, skal avhjelpe situasjonen.

LES OGSÅ: – Jeg vil aller helst ha en jobb

Norske myndigheter må hjelpe

BU-leder Per Østvold minner om at det er lov å tigge i Norge, og at i stedenfor å jage romfolket burde norske politikere yte bistand.

– Jeg vil minne om at løsgjengerloven er opphevet for flere år siden. Det er tillatt å tigge i Norge. Det er av og til lite hyggelig å bli konfrontert med fattigdom, men vi må tåle det, og vi som er politikere, har et ansvar for å hjelpe folk ut av vanskelige livssituasjoner, sier han.

Hastemøte onsdag morgen

Det får Frp til å se rødt.

– Jeg mener at personer som ikke er i stand til å livnære seg selv igjennom et ærlig arbeid og som ikke har krav på offentlige ytelser ikke har så mye i Norge å gjøre. Vi kan ikke hjelpe alle til enhver tid, sier han, og legger til at han nå håper leiren blir fjernet.

– Det kan jo ikke bli slik at de som tar seg bryet med å lage en leir skal få noen annen behandling enn hva andre som ønsker å oppholde seg i Norge skal få. Jeg håper politiet fjerner denne leiren så snart som mulig og skal det settes opp noen ny leir, ja så får man søke om dette til Oslo kommune slik som alle andre måtte ha gjort.

Onsdag morgen skal BU-leder Per Østvold, bydelsdirektøren i Bydel Grünerløkka og Sofienberg kirke ha et hastemøte om situasjonen for romfolket. DittOslo.no følger saken videre.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg