RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi fortsetter kampen mot dypvannsdeponiet

Aksjonskomiteen mot dypvannsdeponi ved Malmøykalven delte lørdag ut illeluktende prøver av bunnslammet fra Bjørvika. De tror fortsatt planene kan stoppes.

EGERTORGET: Dette er første skritt i den videre kampen. Vi kjører nå full prosess mot miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV), sier aksjonskomiteens leder, Kai Aspheim (Ap).
Bjørnøy har stoppet saker tidligere. I Drangstadbukta ved Svelvik grep hun personlig inn i en tilsvarende sak, overprøvet SFT to ganger og sa at hun vil finne en annen løsning, forteller han.

Sivil ulydighet

Han håper hun gjør det. Ikke minst på grunn av hans bekymringer over at den påtenkte entreprenøren trakk seg fra oppdraget.
Jeg sitter inne med opplysninger om at Skanska trakk tilbake sitt tilbud fordi det ikke finnes finansiering for en miljømessig forsvarlig løsning. Secora as, som nå skal utføre jobben, har ikke så mye kompetanse på området. Firmaet har aldri brukt slange, bare splittlekter, og det har kun gjennomført to bittesmå prosjekter med miljødeponering. Det er stor forskjell på å håndtere 12.000 kubikk og en million kubikk bunnslam, mener Aspheim.
Vi fortsetter derfor kampen inntil vi seirer, om vi så må ty til sivil ulydighet. Den dagen lekterne drar utover fjorden med sitt første lass, lenker vi oss fast. Jeg håper imidlertid fornuften seirer før det.

Ikke tapt

Han får sterk støtte fra for sitt initiativ fra Bellonastifter Rune Haaland, som på Egertorget hadde jobben med å helle den tynflytende, svarte massen fra en diger bøtte over på plastbokser.
Slaget er ikke tapt. Det er ikke politikerne, men Oslos befolkning som avgjør om det skal bli et dypvannsdeponi i Bundefjorden.. Det finnes tusenvis av avgjorte saker som endres. Folk må protestere, det er det som nytter. Brukerne av fjorden kan være på stedet med så mange båter at det blir umulig for entreprenøren å manøvrere sine båter og utstyr, sier han.

Ap tar saken

Stortingsrepresentant Marit Nybakk (Ap) delte ut prøver og informasjon lørdag formiddag. Hun er meget skuffet over bystyrets vedtak, og tar nå opp kampen for å få partiene til å skifte mening.
Dette er verre enn jeg trodde. Jeg er opprørt over at SV og Venstre ikke støtter Ap og KrF. Jeg håper de ser hva de har gjort. Jeg tok i går kontakt med miljøverdepartementet for å få til en prat med den politiske ledelsen og politikerne på Arbeiderpartiets Oslobenk, forteller hun.

Bader de ikke?

Aksjonen lørdag fikk stor oppmerksomhet blant Oslos befolkning. Og særlig fra de som har Malmøykalven i sitt nærmiljø. Familien Haagenrud fra Malmøya fraråder på det sterkeste at dypvannsdeponiet blir en realitet.
Dette har vi ikke behov for. Og hva tenker egentlig politikerne som bestemmer dette? Sist sommer laget man en ny badestrand som fortsatt mangler toaletter. Disse har vi ikke bruk for, det er jo likevel ingen som vil bade i Bundefjorden når all denne dritten kommer. Men, de bader kanskje ikke selv, de som bestemmer dette, undret Anette Haagenrud. Hun og familien var også med i småbåtkonvoien mot deponi sist sommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere