RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TØFT HJORT: Rosastekt hjort på Italia-turné.
TØFT HJORT: Rosastekt hjort på Italia-turné. Foto: Tore Sandberg

Vi gjør en hjort

Vilt er det tøffeste vi har i Norge. Og hjort er det ypperste vi har av vilt.

Er du blant dem som ser løvet falle om høsten og føler at dystre tider er i anmarsj?
Selv blir jeg mer og mer glad i denne årstiden: Kjenne kaldluften lugge litt i kroppen og suge inn de særegne luktene.

Høsten er høysesong for jegere og andre friskuser som får utløp for sin hunger etter å komme seg ut i skog og opp i fjell, og i år har enkelte hatt det ubehagelig tøft der de har kjent frykt for å møte en hissig bjørn. Min holdning i denne debatten er at skogen tilhører dyra og vi er bare på besøk.

For gastronomer er høsten en spennende tid i Norge. Fruktsesongen er over for denne gang, men vilt, fisk og skalldyr regjerer fortsatt. Rype, tiur, bever, elg og hval kan være like eksotisk som papegøyefisk fra Thailand, for folk i andre land enn Norge er dette dyr som forbindes med eventyr og fabler.

Smaken på kjøtt fra vilt kan avhenge litt av hvor dyrene har beitet. Jeg har for eksempel smakt hjort som minner mest om kalv.

Men skikkelig vilt som har hengt lenge til mørning, kan ikke sammenlignes med noe annet kjøtt. Det er verdt prisen å plukke med seg et stykke ferskt vilt fra butikken om du så må leve på knekkebrød noen dager i etterkant. Dagens rett er et møte mellom Norge og Italia: Rosastekt hjort i et landskap av oregano, pasta, bønner og parmesan.

Av Tom-Victor Gausdal

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere