RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi glemmer ALDRI krystallnatta


9. november hvert går fakkeltoget gjennom Oslo til Youngstorget for å minnes Krystallnatta 1938.
9. november hvert går fakkeltoget gjennom Oslo til Youngstorget for å minnes Krystallnatta 1938.
Rasister og nazister skal aldri igjen få hjelp av folkets ignoranse. 9. november 1938, Krystallnatta, huskes for alltid. Bli med på fakkeltog til Youngstorget.

- Hvis man er på vei til å oppleve det samme igjen, er det viktig å markere Krystallnatta for at det nettopp ikke skal skje igjen, sier Nasim Ahzami, SOS Rasismes regionsansvarlige i Oslo til Østkantavisa.

9. november minnes folk over hele verden en av de mørkeste dagene i Europas historie. Det Mosaiske Trossamfund i Oslo og SOS Rasisme ønsker å ha med deg på markeringen. Grusomhetene må ikke gjenta seg:

Etter flere år med systematisk hatpropaganda og overgrep, kulminerte det hele i et scenario av vold og terror den 9. november 1938. Synagoger ble påtent, jøder ble lemlestet og drept, og deres butikker ble ramponert.

Tilbake lå gater fulle av knust glass fra butikkvinduene. Krystallnatta var et faktum. Startskuddet var gått for det som skulle koste om lag 6 millioner jøder livet.

Aldri mer

I løpet av årene fra 1933 til 1945, de årene som nazistene styrte Tyskland, hadde nærmere 6 millioner jøder blitt drept i leire rundt om i Europa, sammen med 5,5 millioner politisk aktive, kriminelle, asosiale, handikappede, Jehovas Vitner, homofile og romanifolk.

Dette er den utryddelsen som senere har fått navnet Holocaust.

I dag jobber SOS Rasisme og mange andre personer og organisasjoner hardt for å bekjempe rasisme og nazisme i Norge.

Samtidig jobber mange privatpersoner og enkelte politikere like hardt for å spre mer frykt for akkurat de samme gruppene som Hitler ville utrydde. I tillegg sliter Norge med en voksende frykt for muslimer.

- Der er veldig viktig å minnes Krystallnatten og kjempe for at det ikke skal skje igjen. En av måtene å minnes på er å trekke paralleller mellom fortid og nåtid, sier Ahzami og informerer om at talen på Youngstorget vil innholde fortid, nåtid og fremtid.

Østkantavisa kommer tilbake med mer informasjon om Krystallnatta nærmere 9. november.

(Deler av teksten er hentet fra SOS Rasismes hjemmesider.)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere