Vi har også meninger

Anna Buen Michelet, Hamin Jarrari, August Råme Murer, Even Weiglin, Hajrah Arshad og Ingvill Statle Skjærten mener alle barn må se nyheter og diskutere for å bli mer selvstendige. BEGGE FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

Anna Buen Michelet, Hamin Jarrari, August Råme Murer, Even Weiglin, Hajrah Arshad og Ingvill Statle Skjærten mener alle barn må se nyheter og diskutere for å bli mer selvstendige. BEGGE FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

Gaza, finanskrise og miljøvern. Sjette trinn på Sagene skole mener mye om det meste.

Klikk på bildet for å forstørre.

Elleveåringene på Sagene skole diskuterer nyhetene i én skoletime hver eneste uke. Meningene er mange og sterke.

Sagene: Elleveåringer kan også ha meninger! Vi vil vise andre barn at det ikke bare er voksne som er engasjerte. Vi bryr oss om politikk og miljø, vi også, sier Hajrah Arshad. Mens hun snakker er det nesten som øynene hennes gnistrer. Det er ikke tvil om at denne jenta mener alvor.

Både Hajrah og hennes medelever ved sjette trinn på Sagene skole synes det er på høy tid at de også får ytre sitt syn på det som daglig har preget nyhetsbildet de siste månedene.

Vi har snakket mye om krigen i Gaza, om finanskrisa og om miljøet. Mange tenker at det holder hvis naboblokka ved siden av tenker på miljøet, men alle må bidra, sier Anna Buen Michelet som attpåtil har diktet en egen miljøsang der budskapet er klart:

Tenk heller på miljø enn på lommeboka! oppfordrer hun.

Grusomt og skremmende

En gang i uka bruker elevene en skoletime til å diskutere den siste tids nyhetshendelser. Krigen i Gaza var lenge det som opptok elevene aller mest.

Det er veldig mange i vår klasse som har sterke meninger om det. Jeg er kvart fra Israel og har selv vært der. Jeg er ikke på én side, men syns det er grusomt at de gjør sånne fæle ting, sier Ingvill Statle Skjærten.

Elevene er spesielt skuffa over demonstrasjonene som gikk over styr i Oslo.

Jeg gikk i demonstrasjonstoget, men har ikke vært med på noe bråk. Da jeg var der så jeg en haug med ungdom som kasta plakater og var helt ville. Det blir ikke fred av det, sier August Råme Murer.

Bare mer konflikt, skyter Even Weiglin inn.

Man lager en demonstrasjon for fred og så går det bra overalt i Norge, bortsett fra i Oslo. Folk ned i 10-års alderen lager bråk. Det er skremmende at det er så unge folk, sier Anna som får full støtte av Hajrah.

De gjør det ikke for Palestina, men for å lage bråk, sier hun.

Nå håper elevene på at krigen ikke skal blusse opp på nytt.

Jeg håper det blir en fred som varer, sier Even.

Men det har vært krig i over 20 år, så jeg tviler på at det blir fred, sier Ingvill.

Anna forteller at hun håper president Obama skal bedre forholdene mellom partene. Even er heller skeptisk.

Han har jo lovet så mye, sier Even.

Dessuten er det vanskelig for han å ta side. Hvis han støtter Palestina får han hele Amerika mot seg, sier August.

Hele verden venter at han skal ordne opp i alle verdensproblemene, men han er bare et helt vanlig menneske som har blitt president, sier Ingvill.

Jeg håper at han får gjort det han har lovt, men det er dumt at alle forventer at det skal gå så fort. Da tar det lenger tid. Det viktigste er at vi tror på ham, sier Anna.

Barn undervurderes

Etter våpenhvilen i Gaza er det nå først og fremst miljøproblematikken som opptar elevene.

Det vi vil få til nå er at flere barn tenker på miljø. Det er de som kommer nå som skal drive verden videre. Dette er alvor! sier Anna, mens Ingvill nikker anerkjennende.

Når vi blir voksne, er det jo vi som overtar. Vi vil at barn skal ha det bra, sier Ingvill og understreker hvor vikig det er at også barn får lov til å se på nyhetene og mulighet til å diskutere det som skjer:

Små barn burde ikke se det som vises på nyhetene, men for eldre barn som oss er det bra å vite. Da er det lettere å engasjere seg. De fleste voksne undervurderer barn. Det er dårlig at voksne sier at vi ikke har meninger ennå, sier hun.

Det er mange barn som ikke får vite hva som skjer og blir holdt unna, mens voksne later som det bare er kjærlighet i verden. Det er viktig å følge med på nyheter og kunne diskutere med andre fordi da blir man mer selvstendig og får egne meninger, ikke bare de samme som forbildene har, sier August og fortsetter:

Mange tror at barn ikke bryr seg. At de bare vil leke og lese sport og tegneserier, men ikke alle barn gjør det.

De voksne må tenke på barn som noen som har mange meninger. Vi leser avisene. Selv om vi ikke får være med å stemme, kan vi ha like sterke meninger, sier Anna.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.