Vi har testet de råeste kameramobilene

Mobilkameraer blir stadig bedre. Vi har testet de seks beste på markedet.

AMOBIL.NO: Når vi tester mobiltelefoner ser vi på kvaliteten på bildene du får av ut av kameraet og hvordan kamerafunksjonen fungerer generelt. Vi har plukket ut de telefonene med best kvalitet på stillbilder til en grundig samletest.

Les hele testen og se video her

Testvinner: Nokia N8

Nokia N8 har det beste kameraet under alle forhold. Enten det er dårlig belyst eller fullt dagslys fikk vi de beste bildene med N8.

Fargegjengivelsen og hvitbalansen gjengis svært korrekt, både på de laboratoriske målingene og de bildene vi har tatt i testperioden. Detaljgjengivelse er helt på topp og skarpheten i bildene er bra samtidig som det er N8 som overoppskarper bildene minst ved hjelp av programvare.

Nokia N8 tilbyr i tillegg den beste redigeringsprogramvaren for bilder.

I tillegg er N8 god som mobiltelefon og suveren som underholdningsmaskin.

Dermed vanker det ingen tvil om at Nokia N8 er den beste kameramobilen du kan kjøpe i dag.

Les hele testen av Nokia N8

Delt andreplass: Sony Ericsson Xperia X10

Xperia X10er nest best på fargegjengivelse og befinner seg midt på treet når det kommer til hvitbalanse. På detaljgjengivelse er X10 på andreplass etter N8, og dynamikkomfanget er også greit.

Alt i alt må vi si at bildene vi tok med X10 er på andreplass av alle produktene i testen, og som mobiltelefon er også X10 blant de bedre selv om den ligger litt etter dagens toppmodeller.

Prisen ligger godt under toppmodeller som Desire HD og Samsung Galaxy S, men Nokia N8 er billigere samtidig som kameraet er bedre.

Les hele testen av Xperia X10

Delt andreplass: Samsung Galaxy S

Galaxy S har litt lavere oppløsning på bildene enn de fleste andre telefoner i testen, og det bidrar til at den ikke scorer aller høyest på detaljgjengivelse. Imidlertid er pikslene godt utnyttet, slik at den likevel imponerer på dette feltet.

Når det kommer til fargegjengivelse bommer den forholdsvis grovt på noen få farger, men treffer ellers godt nok til at fargene i bildene må regnes som naturtro. På dynamikkomfang er den blant de aller beste, og det er ikke mye bildestøy å spore.

Av funksjoner stiller imidlertid Galaxy S ganske dårlig på grunn av manglende blits/fotolys.

Les hele testen av Samsung Galaxy S

Fjerdeplass: Sony Ericsson Vivaz

Vi er forholdsvis fornøyde med detaljgjengivelsen i Vivaz. De målte verdiene er de laveste i testen, men i bildene vi tok utendørs sporer vi ofte flere detaljer enn hos konkurrentene. På dynamikkomfang vil vi plassere Vivaz som nest best i testen.

Det som trekker mest ned er fargene. Vivaz bommer ikke mye, men absolutt alle farger gjengis litt gråere enn de er. Det fører til tristere bilder enn alle konkurrentene serverer oss.

Imidlertid er Vivaz den billigste mobiltelefonen i denne samletesten, og det er liten tvil om at du får mye kamera for pengene.

Les hele testen av Sony Ericsson Vivaz

Femteplass: Apple Iphone 4

Vi måler Iphone 4 til å ha høy detaljgjengivelse, men i praksis forsvinner svært mange detaljer på grunn av dårlig dynamikkomfang og fargegjengivelse. Fargegjengivelsen er det vi reagerer mest på. Den forsterker spesielt blått, rødt og oransje, noe som ofte fører til et kaotisk bilde.

Tar du bilder uten store mengder av disse fargene, kan du likevel få et gode bilder. Men dårlig dynamikkomfang og mye bildestøy i mørke områder melder seg da som nye utfordringer.

Les hele testen av Iphone 4

Sisteplass: HTC Desire HD

Desire HD har god fargegjengivelse, selv om den overdriver litt på enkelte farger. Ofte sliter den litt på dynamikkomfanget, men ikke mer enn Iphone 4.

Detaljgjengivelsen måles veldig bra, men i virkeligheten er det ofte få detaljer å spore. Støyfjerningen gjør sitt for å også fjerne detaljer, ettersom det er vanskelig å skille støy og detaljer fra hverandre.

Overoppskarpingen fører også til at bildene blir alt annet enn naturto i forhold til de andre produktene i testen.

Les hele testen av HTC Desire HD

Les også: Hvit Iphone 4 utsatt for godt?

Les også: Oppdateringer til Nokia N8

Les også: Er dette Playstation-telefonen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.