*Nettavisen* Nyheter.

Vi har testet Iphone 3G

TESTET: Iphone 3G

Den er svindyr, har dårlig kamera og mangler både MMS og multitasking. Men noen dårlig mobil er norgesaktuelle Iphone 3G ikke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik skriver du SMS og e-post.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kameraet er også antenne for GPS-en.

Klikk på bildet for å forstørre.

GPS-en mangler bilnavigasjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ganske stor og klumpete.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skjermen er en av markedets beste.

Klikk på bildet for å forstørre.

Menysystemet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Instillingsmenyen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ipod i mobilutgave.

Klikk på bildet for å forstørre.

Iphone 3G er en bra telefon, men det finnes bedre alternativer.

AMOBIL.NO: Sjelden har det i norsk mobilhistorie vært så store forventninger til én enkelt telefon som det er til Iphone 3G.

Etter å ha blitt omtalt mer enn noen annen telefon noensinne har Iphone 3G mye å levere, og en svær fallhøyde og dermed kort vei fra å være "hot" til å bli "not". Heldigvis for Apple har selskapet klart å innfri på mange punkter.

Les også: Alt om Iphone 3G

Mye kunne vært bedre

Fortsatt er det ting Apple kunne gjort mye bedre. Kameraoppløsningen i Iphone er nå lavere enn på mange av Nokia og Sony Ericssons billigtelefoner. Det er ikke bra nok.

Mangel på autofokus og fotolys setter den definitive spikeren i kisten og gjør at Iphone på ingen måte kan utfordre kompaktkameraet ditt.

Les også vår test av Nokia N78: Bli din egen radiosjef

Må lades ofte

Vi er heller ikke fornøyd med GPS-en. Den mangler bilnavigasjon og er ikke så presis som Apple skryter av i reklamen.

I tillegg mangler Iphone fortsatt støtte for MMS, radio og videoopptak, samt at telefonen ikke kan kjøre flere programmer samtidig.

Og selv om Apple ikke lover gull og grønne skoger på batteri, så merkes det godt at du må lade telefonen hver dag minst. Det duger ikke i 2008.

Les også: Slik spiller du på Iphone. SE VIDEO

Verst av alt

Men verst av alt er det at kunden må tvinges inn i en Iphone-virkelighet med egne skreddersydde abonnementer, 12 måneders binding, og ikke minst: Full overgang til Apples egne systemer.

Hva er så vanskelig med å bare ønske deler av pakken? Hvorfor må brukeren på død og liv synkronisere alt via Itunes og bli tvunget til å skrote den gamle mediespilleren sin, samt alt av musikk i .WMA-format?

Les også: Her er Iphone-prisene

Men mye er bra

Skjermen, menysystemet og løsningen med berøringsfølsom skjerm fungerer utmerket.

Med Iphone i hånden kommer du ikke til å savne det ordinære talltastaturet, men heller elske telefonen for muligheten til å bla deg rundt i bildealbumet med fingeren, forstørre tekst med én enkel bevegelse og å skrive på fullt tastatur rett på skjermen.

Det er først og fremst multimedabiten som tjener på de smarte touch-løsningene. Å se en film eller gjennom en bildeserie på Iphone-skjermen er en fryd for øyet, og Ipod-spilleren gir bedre lyd enn selv Apples egen Ipod Classic.

Les også testen: Genial multilader

Å laste ned musikk er lett, og muligheten til å bla deg gjennom album på album med ett enkelt fingersveip får konkurrerende musikktelefoner til å fremstå som gammeldags og utdaterte.

Mye for proffene

Dernest kommer proffløsningene. Det er ikke foruten grunn Apple har lagt ved støtte for Push, Exchange og Activesync.

Og dersom du er en travel person som ofte er på farten men trenger å være tilkoblet, vil Iphone i mange tilfeller kunne erstatte den bærbare PC-en. Til det er både nettleseren og e-postleseren avansert og brukervennlig nok.

Og funksjoner som dokumentleser for både Office og Iwork, samt aksjekursmåler, lett anvendelig kalender og avansert adressebok hjelper på.

Les også vårt førsteinntrykk av Samsung F480

Mye innhold

I tillegg vil det bli mulighet til å laste ned nye nytteprogrammer og spill fra Apples App-store rett til telefonen, når butikken åpner.

Så skal en heller ikke glemme at Iphone er gått fra å være en av de minst avanserte telefonene på markedet til å bli det motsatte. Super-3G, A-GPS og opptil 16 GB innebygget minne er ikke vanlig kost - selv blant Nokias og HTCs mest avanserte.

Vurderer du å kjøpe Iphone? Da bør du lese dette

Dropp tvangstrøyen

For oss hadde den største forbedringen vært om Apple hadde skrotet tvangstrøyen med eple-logo på.

For det er trist at når Apple først lager en så god mobil som Iphone, så må kunden gjøre fullstendig knefall og ikke bare motta telefon, men også ny operatør med egne Iphone-priser, og tvinges til å installere Itunes. Dette er en forretningsmodell som til nå har vært ukjent i Norge. Det burde den også forblitt.

Les også: Slik blir du kvitt bindingstiden

Gode alternativer

Derfor anbefaler vi alle som har lyst på Iphone om å vurdere alternativene.

HTCs Touch Diamond ser for øyeblikket ut til å bli Iphones argeste konkurrent med bedre kamera og Windows Mobile, da gjerne sammen med LGs KU990, som tramper Iphone ned i støvlene på kamera.

Svenske Neonode N2 er en telefon som er minst like kul som Iphone 3G, og dersom prisen på Iphone 3G er avskrekkende, prøv LGs KE850 Prada.

For, helt riktig, Iphone er ikke langt unna å være den perfekte telefon. Men om den er verdt den totale prisen er en helt annen diskusjon.

LES HELE TESTEN PÅ AMOBIL.NO

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.