*Nettavisen* Nyheter.

Vi har testet verdens lengste ultrazoom

SP-800UZ har en unik kombinasjon av stort zoomområde, lengste tele i noe superzoomkamera, relativ lav vekt og gunstig pris.

SP-800UZ setter verdensrekord med 840mm tele. Men det er ikke lengden det kommer an på.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

Olympus SP-800UZ

AKAM.NO: Poenget med superzoomer er stort zoomområde i et relativt små kameraer. Du ofrer litt bildekvalitet, men får et kamera som er mye mindre, lettere og billigere enn et speilrefleks med tilsvarende brennviddeområde.

Sammenlignet med et typisk kompaktkamera med 3x til 5x zoom får du omtrent samme bildekvalitet, men mer zoom samt og et større kamera.

Finn prisen på dette produktet i Prisguide.no

Helautomatisk og enormt zoomområde

Årets modell og testkamera heter Olympus SP-800UZ. Zoomområde er blitt større (30x) mens kameraet har blitt mindre og lettere. Nytt i år er 14 megapiksler og både zoomområdet og antall piksler er høyest i klassen.

For å få ned størrelse, vekt og pris har Olympus kuttet elektronisk søker og byttet batteritype fra fire AA-batterier til et mye mindre Li-Ion batteri.

Mangel på søker ser vi som et stort minus på et superzoomkamera. 840 mm ekvivalent brennvidde på full tele er vanskelig å holde stødig, selv med innebygd stabilisator. Søker ville gitt et ekstra støttepunkt mot hodet og gjort det litt enklere å få skarpe bilder.

Olympus SP-800UZ har ikke manuell eksponeringskontroll og kan beskrives som er et helautomatisk kompaktkamera med enormt zoomområde.

Fysisk

SP-800UZ er laget vesentlig i plast. Overflaten er ganske glatt, men det er felt med bedre friksjon blant annet på grepet.

Byggekvaliteten er OK og objektivet med hele 30x zoom virker også solid. LCD-skjermen er på tre tommer, men med relativt lav oppløsning og 16:9-format blir søkerbildet lite for bilder i 4:3-format.

Elektronisk søker mangler. Batteriet er lite og holder bare til 200 eksponeringer i henhold til CIPAs testprosedyre.

Les mer om kamerahuset her

Brukervennlighet

Tidligere superzoommodeller fra Olympus hadde alt av automatiske og manuelle funksjoner, men på SP-800UZ er det kun automatikk igjen.

Manuell eksponeringskontroll mangler og selv lukkertidsprioritert og blenderprioritert automatikk er fjernet. RAW-støtte mangler også, og videomodus tillater ikke bruke av optisk zoom hvis man ønsker lyd på opptakene.

Fokusering og generell respons er ikke så verst, men SP-800UZ er definitivt ikke av de raskeste i klassen. Kontinuerlig fokusering er på som standard og det hjelper på fokuseringshastigheten i mange situasjoner.

Alle innstillinger endres via menyen, noe som gjør brukergrensesnittet enkelt å forstå, men tungvint i bruk.

Les mer om brukervennligheten her

Bildekvalitet

Med 14 megapiksler har SP-800UZ flest piksler i klassen, men det gjenspeiler seg dessverre ikke i reell oppløsing.

Sammenlignet med 12 megapikslers kameraer så vi ingen forbedring og SP-800UZ er plaget med mer bildestøy enn konkurrentene. Selv Iso 50 er ikke støyfritt, og verre blir det jo mer Iso skrus opp.

Eksponering og farger var bra. Vi fant en del utbrente høylys i bildene fra SP-800UZ, men ikke verre enn på andre superzoomkameraer.

Totalt sett er bildekvaliteten grei nok for denne typen kameraer så lenge man holder seg til relativ lav Iso. Trenger man ikke verdens hittil lengste brennvidde i et superzoomkamera finnes det imidlertid bedre alternativ.

Les mer om bildekvaliteten her

Konklusjon

SP-800UZ har en unik kombinasjon av stort zoomområde, lengste tele i noe superzoomkamera, relativ lav vekt og gunstig pris.

Er du på jakt etter akkurat denne kombinasjonen kan SP-800UZ være et OK alternativ, men du får bedre bildekvalitet, bedre brukergrensesnitt og elektronisk søker i flere andre modeller.

Sjekk hvor mange stjerner vi deler ut til Olympus SP-800UZ

Les hele testen av Olympus SP-800UZ på Akam.no

Les også disse sakene på Akam.no

Det råeste objektivet du har sett

Kompakt ultrazoom og annet snadder fra Casio

Større og raskere minnekort

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.