RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Vi kan dessverre konstatere at politiet har mislykkes»


ILLUSTRASJONSFOTO
ILLUSTRASJONSFOTO Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Politiet hadde ambisjoner om å fjerne narkotikahandelen i Oslo innen 2010. De har ikke lykkes. Nå det på tide å etablere et prøveprosjekt med nulltoleranse mot gatekriminalitet.

KÅRE STØLEN: – Oslo skal ikke ha synlige narkohandel

Det er lille julaften, og Oslo er tom for folk. Denne dagen reiser storparten av Oslos innbyggere hjem for julen. Tilbake i byen er de som faktisk er fra Oslo, samt de som på ingen måte hører til her. De som er her for å selge narkotika.

Selv tilhører jeg den første kategorien, men må tilbringe den sammen med den siste gruppen. Det lille som skjer i byen denne kvelden, foregår på de få åpne utestedene i området rundt Youngstorget.

Gatene er nesten tomme for vanlig folk, men narkotikaselgerne har ikke tatt ferie. På nedre Grünerløkka og i Torggata står de. Lille julaften talte jeg syv selgere i Torggata alene.

ARILD KNUTSEN: Vil ha «Christiania» i Oslo

«Oslo skal ikke ha synlig narkotikahandel» erklærte stasjonssjef Kåre Stølen i februar 2010. Et drøyt halvår tidligere i mai 2009 hadde Stølen fortalt Aftenposten om Oslo-politiets ambisjoner for byen:

«Innen utgangen av 2010 skal politiet fjerne de tre miljøene for omsetning av narkotika i Oslo, henholdsvis det nattlige markedet nederst på Karl Johan, khatmarkedet på Grønland og cannabishandelen langs Akerselva på Grønland og Grünerløkka»

Når 2010 nå er i ferd med å ebbe ut, kan vi dessverre konstatere at Stølen og Oslo-politiet har mislykkes.

Khathandelen går sin vante gang, dog noe mer skjult inne i bilene i kulden. Ved Vaterland står vest-afrikanere hutrende og selger hasj som før. Ved trappen opp mot Oslo S står fortsatt det harde rusmiljøet og derav også narkohandelen. Sistnevnte er et trist syn. Blant en horde av radmagre tunge rusmisbrukere står kyniske nord-afrikanere å pusher heroin på dem.

LES OGSÅ: «Do you want hasj? What do you want?»

BEBOERAKSJONEN FORTVILER: Løkka er et narkoreir

Langs Akerselva og i Torggata står hasjselgerne fremdeles og hvisker «hash, do you want some hash?» til forbipasserende. Og de er ikke i fåtall. En uke før jul gikk jeg fra Vatlerland langs Akerselva til Schous bryggerier. Jeg kunne telle intet mindre enn åtte selgere av vest-afrikansk opprinnelse på denne strekningen.

Hvorfor har politiet mislykkes med sin mål for 2010?

Svaret er komplekst. Manglende ressurser, dårlig datasystem, manglende prioriteringer og et svakt lovverk for å få de illegale narkotikaselgerne ut, er noen faktorer. Imidlertid må man gi politiet honnør for å i det minste ha forsøkt. I 2010 er politiet blitt mer synlige i gatene enn tidligere.

Vi går nå inn i et valgår. Dessverre for Oslos innbyggere er det kun våre lokalpolitikere som står på valg. Lokalpolitikere er mer eller mindre maktesløse overfor justisminister Knut Storberget som styrer politiet i Norge. Imidlertid går Gamle Oslo Høyre til valg i 2011 på at bydelen skal bli en prøvebydel for nulltoleranse mot gatekriminalitet.

Nulltoleranse mot kriminalitet etter modell av New York har vært en av de hete justispolitiske debattene i flere år. Det er på tide å finne ut av om dette fungerer i Norge også. Når Oslo sentrum har vært herjet av narkotikasalg, uprovosert vold og overfallsvoldtekter i et tiår eller mer, er det på høy tid at man prøver med hardere lut. Jeg utfordrer med dette justisminister Storberget til å gjøre Bydel Gamle Oslo til en prøvebydel for nulltoleranse mot kriminalitet i 2011.

Hva har vi å tape, når vi har forsøkt mye annet uten å lykkes, Storberget?

Erik Lundesgaard
Gamle Oslo Høyre

HVA MENER DU OM SAKEN? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere