*Nettavisen* Nyheter.

Vi kan ikke slutte å leve

LEDER, 13. AUGUST 2009:

I sommer har vi blitt fôret med informasjon om "svineinfluensaen," eller influensa A(H1N1). Navn like skremmende og intetsigende som mediedekningen av den. Denne trusselen har utviklet seg fra 'epidemi' til 'pandemi' og tvunget verden i kne med munnbind og allmenn frykt.

Vi slapp ikke unna her på berget heller. Folk gikk omveier rundt hjemvendte utvekslingsstudenter, og sommerleire ble avlyst i hui og hast etter at smitten spredte seg. "Antibac" ble hamstret av bedrifter og privatpersoner. Samtidig har løssalgspressen fortalt oss hvor mange som vil bli smittet og hvor mange som vil dø. I en ellers dvask agurktid fikk pressen ikke mindre enn to "gavepakker" i fanget. Popkongen Michael Jacksons død, og svineinfluensaen. Uten sammenlikning for øvrig.

Derfor er det nesten litt behagelig å komme tilbake til hverdagen, og se at skoleledere og lokale helsemyndigheter tar dette med stoisk ro. Jo, mange vil bli syke, men for de aller fleste vil svineinfluensaen oppleves som en mild influensa. Beredskapsplanene er klare både i bydelene og på skolene. Influensavaksinene lander i løpet av høsten, og alle vil få tilbud om vaksinasjon.

Det er lite sannsynlig at verken skoler eller andre institusjoner vil bli stengt, selv om det blir et større utbrudd av smittede. På spørsmål om hvordan man skal te seg hvis man blir smittet, svarer bydelsoverlegene "hold deg hjemme, og ring til fastlegen". For dem som befinner seg i risikosonen vil behandling med influensavaksinen Tamiflu være nødvendig.

Budskapet fra helsemyndighetene slutter vi oss til; vi kan ikke gå rundt og være engstelige. Vi kan ikke slutte å leve, i alle fall ikke når trusselen sannsynligvis er kraftig overdrevet. Vi er nå inne i en aktiv uke i hovedstaden, der groruddøler vil være både på scener og blant publikum på Øyafestivalen, Oslo Jazzfestival, Oslo Fashion Week, Melafestivalen og mer. Og vi håper ikke du har blitt skremt unna å ta deg en tur ut for å oppleve kulturmangfoldet i Oslo. Gå på skole, gå på jobb og gå på festival er vår oppfordring denne uka.

Men ta deg noen dager hjemme hvis du føler deg litt uvel. Og for all del, vask hendene og hold deg for munnen når du hoster! Det burde være vanlig folkeskikk, men det skader ikke å gjenta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag