*Nettavisen* Nyheter.

Vi krever bevis!

Byråd Anette Wiig Bryn sier i dagens avis at hun er "fornøyd med responsen", og da snakker hun om de 1800 serveringsstedene i Oslo, hvor 325 av dem i løpet av halvannet år har fått "vertskapsbeviset".

Hva er egentlig dette beviset? Jo, det forteller at stedet har oppfylt visse kriterier, for eksempel at de har orden på bevillingene, er underlagt tilsyn av Mattilsynet, har godkjente rømningsveier, oppfyller politiets krav, har et ryddig arbeidsforhold med sine ansatte osv.

Når det er bevist at disse kriteriene er oppfylt, får utestedet sitt vertskapsbevis, som de kan vise sine gjester og ansatte, med blant annet et klistremerke på døren.

Flere av serveringsstedene i vårt område har skaffet seg beviset, blant andre Kaktus mat & vinhus på Lilleaker. Han var blant de aller første som skaffet seg beviset, og han mener at gjestene burde se etter dette klistremerket når de er på utestedene.

Hvorfor er det ikke et krav at alle skal skaffe seg vertskapsbevis? Vi snakker jo her om helt rettmessige krav til seriøs og normal drift av en servicebedrift. At ansatte skal behandles skikkelig, at det skal betales skatter og avgifter og at kjøkkenet skal være rent. Vi snakker jo ikke om at stedet skal være med og redde regnskog eller bruke penger på gi vanskeligstilte barn i den tredje verden skolegang. Nei, vi snakker om å oppfylle kriterier som burde være selvfølgeligheter.

Hva ønsker byråden å oppfordre oss til? Jo, at vi skal se etter vertskapsbeviset når vi velger utested. Hun påpeker selv at politiet stadig avdekker organisert kriminalitet og svart økonomi, og at vertskapsbeviset er med på å motarbeide slike ulovligheter.

For hvem ønsker vel å støtte dem som ikke følger samfunnets normer og regler? Hvem ønsker å spise mat hos dem som ikke kan garantere at kjøkkenet er i orden, eller som har ansatte uten arbeidskontrakt?

Vi har følgende oppfordring (kall det gjerne krav!) til alle dere som driver seriøs virksomhet, men som ikke har kommet så langt at vertskapsbeviset er i boks:

Oppfyll kriterien, send inn papirene, la det gå stolthet i å vise frem klistremerket på døren!

Og vi har følgende oppfordring til alle oss andre, som jevnlig benytter oss av serveringsstedene:

Se etter vertskapsbeviset på døren. Og hvis det ikke er der: Spør hvorfor de ikke har det!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.