Gå til sidens hovedinnhold

Vi lager bananostekake

Bananen kler sitt gule hverdagsskall, men den har også andre lekre antrekk – hva med en tynn, toffeefarget drøm av en kjole?

Bananens fordel sammenlignet med andre frukter er at den er veldig mettende, og dermed super som en kvikk lunsj.

Den funker før og etter trening, eller som en godbit til barna før de legger seg. Små babyer nyter bananen som fiks ferdig mos, skrapet rett ut av skallet.

Kokebananer

Denne geniale reserveprovianten kommer i mange former og fasonger: Du får alt fra bittesmå bananer som ser ut som små pølser, til store, kraftige kokebananer, som blir brukt mye i latinokjøkkenet.

Kokebananene er langt bedre i salte retter, fordi de ikke er så søte, og tåler steking. Det er denne banantypen som brukes til bananchips.

De er supre i friske salsaer med koriander og lime, for eksempel til en litt annerledes fiskemiddag. Asiatiske supermarkeder selger disse bananene – spør etter «plantains».

Banansplitt

Når det gjelder søtsaker, finnes det et hav av kule retter de vanlige, søte bananene kan brukes i. Alle kjenner banansplitt, en klassiker som kan være supergod når den lages med skikkelig is og ordentlig sjokoladesaus.

Jeg er dessuten veldig glad i is med banan i, særlig i kombinasjon med sitrus eller tropisk frukt. Appelsinjuice, banan og sukker – mikset sammen og fryst – gir en fremragende sorbé.

Banan er også en av hovedbestanddelene i en klassisk smoothie. Og så har vi banankrydderkake, innbakt banan, frityrstekt banan, bananlimesuppe, banansufflé, banan trifli ...

Min bananplan

Ja, det er nok å velge i. Min bananplan denne uka var å lage en enkel rett, nesten som en trifli – med kjekssmuler, ostekrem og bananer på. Jeg bestemte meg for å lage dette i form av små porsjonskaker, men må innrømme at prosessen ble i overkant komplisert.

For den som ikke vil ha for store utfordringer på kjøkkenet, foreslår jeg derfor en enklere metode: Stable ingrediensene lagvis i et fint glass – à la tilslørte bondepiker. Her kan du også variere med andre kjekstyper, vanlig krem eller andre frukttyper.

Oppskrift

Bananostekake med lime

Ingredienser
125 g Kremost Naturell
finrevet skall av 1 lime
1 dl fløte
2 ss sukker

1-2 bananer

2 ss smeltet smør
60 g digestivekjeks

3 ss sukker
2 ss fløte
1 ss smør
saft av 1 lime

Framgangsmåte:
Rør osten myk med limeskallet, pisk fløten til krem med sukkeret, og vend kremen sammen med osten.
Bland store smuler av knust kjeks med smeltet smør, legg på et stekebrett og stek i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter. Avkjøl.
Smelt sukkeret til karamell – og pass på fingrene, dette er ekstremt varmt! Hell på fløten, og rør inn smøret og limesaften. Kok til en fyldig sirup.
Skjær bananene i skiver og vend dem i toffesausen. Anrett lagvis i glass, med ostekrem, bananer og kjekssmuler. Lykke til!

Reklame

Nå hamstrer norske menn sexleketøy til seg selv