RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi lager humorsuppe


EN HERLIG SUPPE: Mulligatawny
EN HERLIG SUPPE: Mulligatawny Foto: Tore Sandberg
En av mine favorittserier på TV er Seinfeld. Og "The Soup Nazi" er kanskje den beste episoden.

I Jerrys vennegjeng ryktes det av det finnes et sted med helt hinsides gode supper. Men stedet har en kodeks som må følges til punkt og prikke: Det skal ikke snakkes høyt i lokalet, du skal stå pent i kø og ingen skal drive smalltalk med suppekokken. Jerry og George står nervøse i kø, nesten som første dag på skolen. Og bestillingen går greit, helt til George bemerker at han ikke har fått brød. Kokken krever tre dollar ekstra for brødet, men George krangler og sier de andre fikk det gratis.

Det er da den kompromissløse suppefascisten kjører sin berømte replikk "no soup for you". Litt senere får Elaine den samme beskjeden i fanget når hun prøver å smikke med kokken og sier han likner på Al Pacino. The Soup Nazi er nådeløs, og "no soup for you" betyr ikke bare i dag, men for alltid. Og dette gjelder selvsagt ikke bare denne dagen, men for alltid.

Det morsomme er jo at denne suppekokken er basert på en virkelig fyr på et virkelig sted på Manhattan. Immigranten som drev denne supperestauranten fikk tilnavnet "Terroristen" av folk i nabolaget. Kodeksen og replikken "no soup for you" var visstnok den samme, og det samme skal gjelde for de fantastiske suppene. Da denne restauranten ble nødt til å legge ned, betød det slett ikke slutten på historien for argentinske Al Yeganeh. Sjekk nettsiden Originalsoupman.com og les suksesshistorien om en restaurantkjede som etter hvert har åpnet filialer i en rekke amerikanske stater. Her kan man også bestille bokser med ferdige supper, jeg er litt usikker på om disse vil ha den samme kvaliteten som "The Soup Nazi unnskyld, "Terroristen" var kjent for.

I stedet har jeg rotet litt rundt og sporet opp en av hans supper. Den er basert på den indiske klassikeren Mulligatawny, som jeg husker jeg lagde på kokkeskolen; kylling, karri og ris i en kremete saus, ikke akkurat freshe saker. Denne varianten er lettere og friskere, både på smak og innhold.

MULLIGATAWNY
Ingredienser:
1,5 liter vann
12 dl kyllingkraft
2 poteter, skrelt og i skiver
2 gulrøtter, skrelt og i skiver
2 stilker stangselleri i biter
1/2 aubergine, skrelt og i biter
1 hakket løk
korn fra 1 fersk mais
1 hakket rød paprika, gjerne skåldet
1 dl hakkede tomater på boks
1 neve pistasjnøtter
1 neve cashewnøtter
3 ss sukker
1 ts karripulver
1/2 ts kvernet sort pepper
1 laurbær
1 ss hakket majoram eller oregano
litt malt muskat
saft av ½ sitron
2 ss hakket persille
½ ts hakket timian
salt
Fremgangsmåte:
Alle grønnsakene i biter kokes opp i vann og buljong, ha i nøtter og krydderier, la suppen putre 1-2 timer.
Juster med vann etter hvor fyldig du ønsker den. Mot slutten smakes den til med sitron, salt og finhakkede urter.
Server med kokt ris eller brød.

Av Tom-Victor Gausdal

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere