*Nettavisen* Nyheter.

Vi lager sjokobombe

En hel jordklode av smaker, fylt med et indre av magma.

Med et indre mykt som silke og med en smak som gull, er denne sjokoladekaka en sikker vinner.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

MAT: Ti år på kokkelandslaget. Medeier av kokkekollektivet Flavours. Aktuell med kokeboken" Mat og drikke". Sølvvinner i Bocuse d´or. Vinner av Global chef Nord- Europa 2007.

De fleste chefer har sin variant av denne kaka. Den går under dekknavn som fondant, coulant og moelleux som alle betyr noe i retning av myk og flytende. Den gale engelske kokken Heston Blumenthal parfymerer sjokoladefyllet sitt med roquefortost. Gordon Ramsay lager den med gulrot og hvit sjokolade. Men uansett variasjoner, får man en hel jordklode av smaker, fylt med et indre av magma.

Dagens oppskrift er inspirert av den verdenskjente varianten til Michel Bras en eksentrisk maratonløper som driver sin trestjerners restaurant langt ute på den franske landsbygda. Min kollega Bjørn fikk Bras-metoden med seg i bagasjen da han jobbet flere måneder i Frankrike.

Kakedeigen skiller seg fra de andre versjonene, den inneholder ikke mel og må vel være en våt drøm for folk med cøliaki. Jeg har laget min egen vri med frisk appelsin i fyllet. Og nettopp fyllet er det som skiller hobbykokkene fra de som strekker seg litt lenger. Jeg har sett mange forenklede versjoner av denne kaka uten det innlagte fyllet. Det som gjør den så spesiell, er at den ikke er rå, selv om den ikke er stekt inn til midten. Kall den gjerne en surprise.

Hvorvidt denne kaka gjør suksess blant barn som er vant til langpannevarianten med kokos på toppen, vet jeg ikke. Men for meg er dette den ultimate desserten: Servert for seg selv eller med en kule av din favoritt-is eller -sorbet. Siden de fleste smaker passer til sjokolade, er det bare fantasien som setter grenser her. Hjemmelaget kokossorbet er helt fantastisk, som en avansert utgave av sjokoladen Bounty.

Til kaka er det lurt å bruke en høykvalitets-sjokolade. Gå gjerne for et kakaoinnhold rundt 60 prosent, da er sjokoladen rik og smaker masse.

Til slutt er det bare å sette over kaffen. Jeg er uenig med dem som mener at kaffen skal serveres etter desserten. Særlig her.

Av Tom-Victor Gausdal

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag