Gå til sidens hovedinnhold

– Vi må bygge høyere i Oslo

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) er ikke i tvil: – Vi må bygge høyere i Oslo, skal vi møte befolkningsveksten.

OSLO: Det uttalte han da han innledet på OBOS årlige boligkonferanse på Operaen i Bjørvika tirsdag.

Tette byer er miljøvennlig

Tema for konferansen var om dagens boligprosjekter er gode nok.

Miljøvernministeren svarte ikke nødvendigvis på dét spørsmålet, men var ikke i tvil om at bygging av nye boliger i Oslo må opprettholdes og økes.

– Tette byer er den beste og mest miljøvennlige måten vi kan bo på, uttalte han, og ønsket seg en stadig arealmessig tettere hovedstad.

LES OGSÅ: – I 2050 er Kolbotn en del av Oslo

– Befolkningen i dag ønsker seg tilbud rundt seg. Vi må forstå utviklingstrekk i den tiden vi lever i. Faktum er at flyttestrømmene i dag går i motsatt vei av hva de gjorde tidligere. Mens vi før flyttet ut av byen, flytter vi i dag nærmere sentrale strøk, uttalte miljøvernministeren.

– Dette flyttemønsteret påvirker oss som nasjon, og gjør Norge, og Oslo likere de land og store byer vi ser i sentral-Europa.

LES OGSÅ: Bård Folke Fredriksen (H): – Vi rekker å bygge bolig til alle

Bypolitikk

– Hva vil folk ha rundt seg dit de flytter, spurte han, og svarte selv: Tilbud!

– Vi er nødt til å tenke bypolitikk, ikke bare distriktspolitikk. Dessuten ser vi at byer vokser på tvers av kommunegrenser. Det må vi ta med i planleggingen, slik at kollektivtransport blir en naturlig del av planlegging på et tidlig tidpunkt, uttalte han.

LES OGSÅ: Oslo er en av byene som vokser raskest i Europa – hvor skal alle i Oslo bo?

Grenser

SVs gruppeleder i Bystyret, Marianne Borgen er ikke nødvendigvis uenig sin egenpartifelles uttalelse i går.

Det er kjent at også Solhjells forgjenger, Erik Solheim, mente vi måtte bygge høyere i Oslo.

– Men det finnes grenser, sier Borgen.

LES FLERE SAKER OM BOLIG I OSLO HER

– Vi har en stor boligmangel i Oslo. Med den befolkningsveksten vi vet kommer, er det en utfordring å skaffe folk et sted å bo. Vi ønsker å se på muligheten for å bygge høyere og tettere, men vi vil ta vare på grøntstrukter, og variert boligmasse understreker Borgen.


Hun stresser at vi må ha raskere utbygging av områder som allerede er utviklingsklare, samtidig som hun mener det ikke må gå åp bekostning av kvalitet.

– Områder som Rommen Gjersrud-Stensrud, og knutepunktsteder lenger vest

– Det er liten tvil om at vi må ta dramatiske grep i boligpolitikken for å endre den utviklingen, vi nå ser sier Borgen.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar