RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi må ikke konservere Frognerparken

Lederen for Frognerparkens Venner Ole Christian Gulli mener fredningsforslaget til byantikvaren legger hinder i veien for utviklingen av parken.

Frognerparken: Frognerparken er ikke en museumsgjenstand, men et levende område. Vi må ikke konservére parken, og binde oss selv på hender og føtter, sier Gulli. Frognerparkens Venner er skeptiske til de stramme rammene rundt fredningsforslaget byantikvaren har lagt frem i forbindelse med fremtidig bevaring av friluftsområdet. Lokalavisen har i flere år fulgt saken og spesielt med tanke på utviklingen av Frogner Stadion.

En prosess

Truls Aslaksby hos Byantikvaren sier alle har rett til sine synspunkter til fredningsforslaget som nå foreligger for Frognerparken.

Forslaget ligger ute til høring, og vi tar imot alle konkrete forslag til endring. Det betyr ikke at vi er positive til alle forslag, men vi tar dem åpent imot og vurderer dem, sier Aslaksby. Han forstår at enkelte interessenter er redde for at man låser mulighetene i parken, men for å unngå at parken skal bygges ned gjennom årene, må byantikvaren sette strenge rammer. Selv om de ikke ønsker noe nybygging i parken, er det likevel åpent for å restaurering av eksisterende bygninger. Fristen for bemerkninger til fredningsforslaget må være byantikvaren i hende før 1. mai. Etter byantikvaren har gått i gjennom og revurdert fredningsforslaget, blir det sendt til byrådet for en politisk vurdering. Så tar bystyret stilling til saken før den sendes tilbake til ny gjennomgang hos byantikvaren, for til slutt å bli vedtatt hos riksantikvaren.


Denne prosessen bør gå forholdsvis raskt, sier Aslaksby.

Fremtidige behov

I utgangspunktet er Frognerparkens Venner positive til fredningen, og mener det er et sterkt og godt virkemiddel for bevaring av parken, samtidig mener Gulli fredningsbestemmelsene kan utformes på forskjellige måter.

Vi vet ikke hvordan behovet er om 10 eller 20 år. Allerede i dag har vi problemer med å tilfredstille behovet til de besøkende. Tilstrømningen øker betraktelig og det er behov for toaletter, parkering, flere lekeplasser og kafeer. Når nybygg og utvidelse ikke blir godkjent i fredningsforslaget vil vi få problemer. Derfor mener jeg det må være føringer i forslaget som tar hensyn til endringer og fremtidige behov, sier Gulli. Han er også bekymret for Frogner stadion og sier at forslaget setter en stopper for planene om en utvikling av idrettsanlegget.


Vi må ikke påføre oss selv tvangstrøye med denne fredningen. Se bare på utvilklingen etter det nye lekeslottet. Vi har fått nytt liv i parken. Det er kø av barn som vil leke og det er kø av voksne som vil drikke kaffe på kafeen. Ting forandrer seg, og det må vi legge opp til når vi ser på fredningen av parken, sier Gulli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere