*Nettavisen* Nyheter.

«Vi må lære oss å bli gode på vinter»

  Foto: Illustrasjonsfoto

Mandag denne uka skjedde det vi ikke trodde kunne skje. Det var i alle fall slik det føltes i Oslos gater mandag ettermiddag. Det falt nemlig flere centimeter med snø.

Selv kom jeg relativt heldig ut av kaoset som oppsto, jeg brukte kun én drøy time fra jobb og hjem. En tur som normalt tar meg 20 minutter. En tredobling av reisevei bør man vel regne med når det snør i januar. Eller?

Det falt flere centimeter med snø mandag

Jeg mener bestemt nei. Og uten at jeg på noen måte skal påberope meg ekspertise innen snøfall, måking, strøing eller kollektivavvikling, kan jeg ikke forstå at det skal bli et så enormt kaos av noen centimeter snø i januar, at selv sanntidssystemet til Ruter kollapser. Det vekslet nemlig mellom å stå at trikken kom «nå» og om 25 minutter, uten at noen av delene faktisk stemet. Det var tydelig at sanntid ble et relativt begrep da snøen dalte fra januarhimmelen.

Kaoset som rådet minnet meg nesten om da det falt noen centimeter snø i London for et par år tilbake. Riktignok var det så ekstremt der borte at flere arbeidsgivere så det som gyldig fraværsgrunn at snøen forhindret folk i å ta seg til arbeidet. Ennå har vi det vel ikke fullt så ille her i landet, men som vinternasjon nummer én synes jeg det er pinlig at vi ikke en gang klarer å avvikle kollektivtrafikken på en ganske ordinær vinterdag.

Når snøen faller i oktober eller det kommer halvannen meter på et døgn kan jeg forstå at det oppstår et visst kaos, men når det – jeg gjentar – faller NOEN CENTIMETER med snø, ja, da blir jeg faktisk pinlig berørt når vi ikke klarer å organisere oss bedre enn at det norske samfunnet er nær ved å stoppe opp.

Det er meg ukjent hva som er årsaken til det kollektive kaos, annet enn at det skyldtes snøfallet. Imidlertid mener jeg at det må finnes en løsning på problemet som ikke er altfor fjern fra det vi ordinært vier oppmerskomhet når det snør. Måking og strøing. Samt at Ola Nordmann forstår at det er en dårlig idé å parkere bilen sin utenfor brøytekantene når både måkebiler og trikker skal fram.

Ansvaret er like kollektivt som trafikken som ble rammet, og det handler i stor grad om at vi må bli bedre på vinter.

Det skal jo ikke så mye til. Stort sett hvert eneste år, så lenge de fleste av oss har levd, har det kommet både ett og to snøfall i løpet av en vinter. Gjerne også flere. Vi burde være godt vant, og med mindre vi ønsker å ty til fordums løsninger – da de fant fram sparkstøtten eller skiene for å komme seg på skole og jobb – må vi rett og slett lære oss å forberede oss på vinter.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.