RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi må ta ansvar nå!

Klimautfordringen må løses både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. En offensiv klimapolitikk må inneholde mer målretta lokalt klimaarbeid, nasjonale og sektorvise utslippsreduksjoner og vi må ta en lederrolle internasjonalt for å få på plass en forpliktende klimaavtale.

Norge må gjennom arbeidet med klimameldinga vise verden at vi går foran for klimaet, fordi vi kan. 2/3 av kuttene må komme nasjonalt, og det må på plass konkrete sektorvise tiltak for å nå målet. Jeg er opptatt av at meldinga framhever de positive sidene av å satse på klima. Klima er en vekstnæring og næringsmulighet av dimensjoner!

Fremtiden er fornybar, og det er derfor og naturlig at Norge legger opp til en storsatsing på forskning og teknologiutvikling. I dag bruker vi veldig mye penger på forskning, men petroleumsforskningen tar en stor del av kaka. Nå er det på tide å gjøre et løft for forskningen på fornybar energi, dette vil være avgjørende for hvor vi står i fremtiden. Skal Norge bli en fornybarnasjon må arbeidet starte nå.

Norge har en stolt historie som petroleumsnasjon. Samtidig vet vi at den sektoren er lengst unna klimaforlikets mål for utslippskutt. Etter min mening er elektrifisering av sokkelen et nødvendig grep for å kutte klimagassutslipp. Samtidig må de som har store utslipp bidra i større grad, gjennom et klimafond hvor industrien og petroleumsnæringen bidrar med penger til utslippsreduserende tiltak. Norge må presse på for at det innføres en internasjonal avgift på CO2. Norsk petroleumsindustri vil være med oss i tiår framover, men vi må sette fart i arbeidet med å bringe Norge fra det fossile til det fornybare samfunnet. Og da er det naturlig at deler av de store pengene brukes på klimatiltak.

Norske kommuner og fylker er en viktig del av klimaløsningen. I klimameldingen må det stilles krav til disse – klimagevinst må belønnes økonomisk! I dette perspektivet er ENOVA viktig. Jeg mener at ENOVA må bestå, uten kutt i rammen, og foredles som et verktøy for energieffektivisering og utviklingen av fornybar teknologi.

Moderne infrastruktur er både miljøvennlig og lønnsomt. Transnova må få muskler til å støtte utvikling og bruk av ny teknologi. Vi må få mer gods over på bane, og vi må sørge for at trafikkveksten i byområdene skjer kollektivt. Vi må fortsette å vri avgiftssystemet slik at bilparken blir mer miljøvennlig. Vi skal fortsatt reise, men vi skal gjøre det bedre og smartere. Fordelen med å bruke avgiftssytemet i klimaarbeidet er at dette er effektive tiltak som heller ikke går ut over andre prioriteringer i statsbudsjettet.

Vi vet at vi må kutte, og at vi må kutte raskt. Norge har et ansvar for å gå foran. Klimameldinga er muligheten. Politikere, bruk den.

Lars Vangen

Politisk nestleder i Senterungdommen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere