*Nettavisen* Nyheter.

Vi respekterer hundeloven

Hundeeier Linn Skråmestø respekterer hundeloven, og hadde aldri turt å gå fra hundene sine utenfor en butikk.

$PHOTOHEADER_ON$ST. HANSHAUGEN:$PHOTOHEADER_OFF$ Etter en henvendelse fra en av Lokalavisens lesere, har vi tatt turen rundt i strøket for å se hvordan St. Hanshaugens beboere og butikkeiere forholder seg til Hundelovens paragraf 5, som handler om forbudet mot å gå fra en bundet hund på et offentlig sted. Beboer Sidsel Dahl truer med å anmelde matvarekjeden Ica, for indirekte medvirkning til brudd på loven.

Hun bor selv på andre siden av gata til butikken, og opplever situasjonen som uheldig, støyende og som et reellt lovbrudd. Norsk Kennel Klub foreslår at butikker og kjøpesentre bør legge forholdene til rette for hundeeiere, ved å sette opp hundebur.


Bryter ikke reglene

Jeg hadde vært redd for at noen skulle stjele dem, sier Linn Skråmestø. St. Hanshaugen-beboeren har aldri hørt om at det er ulovlig å sette fra seg en bundet hund utenfor en butikk eller et annet offentlig sted. Hundelovens paragraf 5 sier likevel klart og tydelig ifra at hundeholderen ikke skal gå fra en bundet hund rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten eller ved lekeplasser. Det er likevel ingen fare for at hundeeier Linn blir en lovbryter med det første, fordi hun aldri hadde turt å sette fra seg skattene Ise og Oda på noe ubevoktet sted alene. Selv om de to cavalier King Charles Spanielene sannsynligvis ikke er særlig fryktinngytende for potensielle hundetyver, tror ikke Linn det har stor betydning for hundeeieres vaner generelt.

De fleste hundeeiere jeg kjenner ville aldri ha satt fra seg hunden utenfor en butikk, sier hun. Denne påstanden får Lokalavisen journalist raskt bekreftet etter en rask spørrerunde blant Haugens hundeluftere. Hilde Lunde og Lina Olsson er på tur med hundene Kajsa og Alva.

Har dere hørt om hundeloven, og at det er forbudt å sette fra seg en hund utenfor en butikk?Ja, kommer det samstemt fra begge to. Det er ingen tvil om at de er klar over loven, og at de respekterer denne. De er likevel mest opptatt av hundenes trygghet, og redselen for at disse kan bli stjålet.


Jeg skjønner også veldig godt at folk kan være redde for hunder, sier Hilde.


Problem

Linn Skråmestø synes likevel det er trist og en smule overdrevet at hundeeiere stadig utelukkes fra samfunnets arenaer.

I mange land i Europa er det lov å ha med seg hunder inn i butikker, sier hun. Hun forteller at det nesten er en sjokkopplevelse når man møter imøtekommenhet som hundeeier her i landet, siden man ikke er vant til dette. Linn forstår at både hunderedde og allergikere må taes hensyn til, men noen ganger kan det likevel være vanskelig å være hundeeier.


Det er for eksempel litt dumt hvis man er alene med en hund, og må planlegge et butikkbesøk for å slippe å sette igjen hunden utenfor, sier hun.


Formann i Norsk Kennelklub, Eivind Mjærum, synes det ikke er en god løsning å gå fra en bundet hund.

Paragrafen skal ta hensyn til barn som eventuelt går bort til en bundet hund, sier Mjærum. I tillegg er det viktig å vite at andre hunder kan skape problemer, og føre til farlige situasjoner. For noen år tilbake måtte puddelen Rasmus bøte med livet, etter at amstaffen Odin angrep han utenfor en Rimi-butikk på Majorstuen. Ekstreme situasjoner er dog heldigvis sjeldne, og de fleste hundeeiere tar ansvar, mener Mjærum.


Men problemet er jo selvfølgelig hva folk skal gjøre med hunden sin hvis de skal inn i en butikk, sier Mjærum. Han forteller at Norsk Kennel Klub gjerne kunne ser for seg mer tilrettelagte forhold for hundeeiere, med oppsatte luftegårder, eller såkalte hundebur utenfor store kjøpeesentre og butikker.


Dette er helt vanlig på flere spisesteder langs motorveien i dag, sier Mjærum.


Hundebur

Senterleder for St. Hanshaugen kjøpesenter, Anne Birgitte Ellingsen, forteller at de har vurdert en lignende ordning tidligere.

Det er ikke veldig mange som setter fra seg hunder utenfor kjøpesenteret, men vi har tenkt på å tilby hundeeiere en slik løsning, sier Ellingsen. Hun forteller at flere hundeeiere har blitt forespurt om hvordan de ser på å sette Fido i hundebur, og det viser seg å være lite populært.


Vi har ikke tatt et endelig standpunkt til saken, men vi har møtt litt skepsis til dette fra hundeeierenes side, sier Ellingsen. Polititet opplyser at de sjelden får inn saker som dreier seg om anmeldelser av hundeeiere, eller butikkers medvirkning til brudd på hundelovens paragraf 5.


Jeg kan ikke huske at vi har hatt en eneste slik sak, sier etterforskningssjef Victor Jaokbsen til Lokalavisen.


Jeg ville aldri satt fra meg hundene mine i bur utenfor et kjøpesenter, sier Linn Skråmestø. Hun får støtte fra flere av Haugens hundeluftere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.