RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi sjekker ut Marseille

Vi guider deg gjennom høydepunktene i Marseille. Husk å hold av penger til en bouillabaisse

Alexandre Dumas skal ha kalt Marseille en møteplass for hele verden. Den multietniske, beryktede og lurvete storbyen ligger en 30 minutters biltur fra det pertentelige småbylivet i Cassis, og snaue to timer fra Croisetten i Cannes og jetsett-stedene i St. Tropez. Høy arbeidsledighet, belastet med kriminalitet og mottakerhavn for innvandrere fra Afrika, har gitt Marseille et tvilsomt rykte.
Jeg tviler på at det er noe verre her enn i andre storbyer, som for eksempel Lyon der vi bor, sier Martinez Sebastien. Han er på weekendtur til Marseille sammen med kjæresten Maupetit Chrystel.
Men som i storbyer flest bør man ta noen forholdsregler. Enkelte områder kan det være greit å holde seg unna, og man legger ikke verdisaker synlig i bilen, sier Sebastien.

Inkluderende

Vi treffer på dem Cours Julien. I den grad en plass kan ha et politisk ståsted, så er denne av den venstreradikale sorten. Men selv om man måtte mene at Che Guevara ikke var noe annet enn en mislykket opprører og at ska suger, er Cours Julien absolutt verdt et besøk. Her kan man stikke innom sjappa som bestrider at Marseille er en stinkende, møkkete havneby: Såpekokeriet Savonnerie Marseillaise de la Licorne. I Marseille er man stolte over tradisjonene som hovedstad for såpeproduksjon, og Enhjørningen såpekokeri viderefører tradisjonene.
Jeg synes Cours Julien er det mest interessante stedet i Marseille, sier Monso Ulrike, en typisk representant for Cours Julien. Hun kommer kjørende på en Honda 125 kubikks cross-sykkel for å støtte en liten, fredelig markering mot Jean-Marie Le Pens Front National.
Jeg er fra Montpellier, men bor nå i Marseille. Cours Julien tiltrekker seg mennesker med en inkluderende og tolerant holdning som jeg liker, sier Ulrike.
Studenter, bruktsjapper, hyggelig barer, god og billig mat og graffiti av høy kvalitet preger Cours Julien og bakgatene.
Holdningen er ganske tilbakelent, og mye mindre masete enn for eksempel i turistfella Vieux-Port, forteller Ulrike.

Ledestjernen Zizou

Cours Julien er et naturlig stoppested på en gjør-Marseille-på-en-dag-marsj. En slik marsj kan for eksempel starte ved fortet Saint-Jean, som dominerer den vestre siden av Vieux-Port. Fra fortet går turen videre gjennom trange smug i Le Panier, Marseille gamleby. Er man i området ved lunsjtider, og har 55 euro å avse, kan man prøve bouillabaissen på Miramar ved Quai de Port en av Marseilles mest kjente restauranter. Er man i tillegg veldig interessert i pastis, er Le Maison du Pastis, Pastishuset, et artig bekjentskap. Fra Vieux-Port går turen opp den masete hovedgaten La Canebière, via Rue des Trois Mages og opp til Cours Julien. Rett ved plassen treffer vi Arach, Mourad, Mohamed, Adel Maskarus og Hicham. De fleste har algerisk bakgrunn og de vil bare prate fotball. Og for innvandrerungdom i Marseille er det en lederstjerne som lyser kraftigere enn noen annen: Zinedine Yazid Zidane.
Zizou har gitt oss troen på at også franskmenn med afrikansk bakgrunn kan lykkes, sier Hicham.

Rolig under opptøyene

Den høye andelen arbeidsledige og fattige innvandrere gjorde at mange ble overrasket da forstedene rundt Marseille holdt seg forholdsvis rolige under opptøyene i 2005. Urolighetene kom i kjøvannet av at to ungdommer av afrikansk opprinnelse døde i banlieue-byen Clichy-sous-Bois utenfor Paris. Nesten 9000 kjøretøyer skal ha blitt satt i brann under opptøyene, men angivelig bare 35 biler av dem i Marseille. Rykter hevder at lokale gjengledere truet ungdommen til å holde seg rolige, slik at politiet ikke skulle begynne å snuse i affærene deres. Men det er også blitt hevdet med en viss tyngde at Marseille har taklet den multietniske virkeligheten bedre enn andre franske storbyer.
Jeg tror Marseille er den mest tolerante og progressive byen i Frankrike, sier Monso Ulrike mens et korps avslutter demo-en på Cours Julien og folk beveger seg tilbake til caféstolene sine.

Best på bouillabaisse

Fra Cours Julien marsjerer vi opp til Notre Dame de la Garde, Marseilles flotteste kirke.
Vi er på kick-off og skal ut å spise i Vieux-Port i kveld, forteller norske Håvard Kristiansen, som nyter den spektakulære utsikten fra kirken.
Vi har ikke fått sett så mye av byen, men den virker bedre enn sitt ryktet, sier kollega Siri Kvilhaug. Fra Notre Dame de la Garde går turen rett ned mot Middelhavet. Til det mondene området Le Pharo og strandboulevarden Corniche. Ikke langt fra tjukkeste Marseille er det mulig å få fiskelandsby-følelsen. Bukten Vallon des Alffes står i sterkt kontrast til bohem-livet på Cours Julien, og her ligger Chez Fonfon, en av Marseilles beste bouillabaisse-restauranter, ifølge Martinez Sebastien og Maupetit Chrystel fra Lyon.
Bouillabaissen på Chez Fonfon er som Marseille og Cours Julien: Rik på ingredienser og spicy.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere