RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ØKOLOGISKE GODBITER: Fra venstre den rimelige, røde toppvinen Domaine de Treilles, deretter den flotte hvite østerrikeren Pratsch Grüner Veltliner Rotenpüllen. Ved siden av står en god rød kjøttvin, Frey Redwood Valley Merlot, og til høyre en virkelig vellaget hvit italiener, Mont'Albano Sauvignon.
ØKOLOGISKE GODBITER: Fra venstre den rimelige, røde toppvinen Domaine de Treilles, deretter den flotte hvite østerrikeren Pratsch Grüner Veltliner Rotenpüllen. Ved siden av står en god rød kjøttvin, Frey Redwood Valley Merlot, og til høyre en virkelig vellaget hvit italiener, Mont'Albano Sauvignon.

Vi tester økovin

Aldri har vin vært sunnere og mer naturlig drikke. Vi anbefaler høydepunktene fra Vinmonopolets vårslipp.

Vinmonopolet har et tidsriktig, økologisk fokus ved vårens nyhetsslipp. Økologiske viner er i seg selv ingen nyhet i bransjen. De siste årene har mange mindre produsenter oppnådd en klar kvalitetsforbedring med økologiske metoder. I Vinmonopolets bestillingsutvalg og basisutvalg finnes det nå rundt hundre økologiske viner, og etterspørselen etter dem øker. Disse vinene framstilles uten bruk av kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. Tanken er at druer og jordsmonn blir sunnere, og vinene bedre og mer naturlige. Vårens røde og hvite nyheter byr likevel ikke på noen merkbare kvalitetstrekk som skiller dem fra konvensjonelt produsert vin. Blant de økologiske er noen produkter utmerkede, andre mer anonyme som vanlig er. Vissheten om de naturlige produksjonsmåtene kan likevel sette en spiss på smaksopplevelsen for mange. Den som er interessert, kan krydre inntaket med informasjon fra Vinmonopolets nye hefte om økologisk vin, som fås i butikkene sammen med Vinbladet nr 3.

Økologisk hvitvin

6 stjerner
****** Mont'Albano Sauvignon 2006 Italia (Friuli). Nr. 10657. Kr. 117. Basisutvalg
Økologisk produksjon med nær 25 års erfaring ligger bak denne fine norditalienske hvitvinen. Duften er stor og rik med sitrus og mineraltoner. Vinen har fin fylde, stor fruktkonsentrasjon og friskhet. Virkelig en vellaget hvit italiener til fisk, skalldyr og koldtbord.
5 stjerner
***** Pratsch Grüner Veltliner Rotenpüllen 2007 Østerrike (Niederøsterreich). Nr. 10670. Kr. 159. Basisutvalg
Vi har fått mange fine hvitviner fra Østerrike de siste årene, ikke minst laget på deres nasjonaldrue grüner veltliner (som de faktisk uttaler som "V" og ikke som "F" som tyskere gjør). Lys vin med grønnskjær og floral duft av fersken, pære og mineralske toner. Vinen har flott fylde og konsentrasjon, stor frisk fruktighet og bred smak. Anvendelig matvin til sommerlig koldtbord, rike fiskeretter og hvitt kjøtt.

***** Wittmann Grüner Silvaner Trocken 2007 Tyskland (Rheinhessen). Nr. 10661. Kr. 128. Basisutvalg
Sitrus og eplearomaer i duften og friskt, syrlig smaksbilde som avsluttes med litt kjernebitterhet. Fin og slank vin til skalldyr og aperitiff.
***** Les Caillottes Sancerre 2006 Frankrike (Sancerre). Nr. 10655. Kr. 149,90. Basisutvalg
Vi er i Loiredalen og druen er sauvignon blanc. Det dufter druetypisk av solbærblad og sitrus med mineralske toner. Vinen har rik smak og fin fylde, friskt og stramt helhetsbilde og lang ettersmak. Fin Sancerre til sommerens skalldyr og fisk, til en hyggelig pris for denne typen vin.
4 stjerner
**** Jasci & Marchesani Trebbiano d'Abruzzo 2006 Italia (Abruzzo). Nr. 10656. Kr. 105. Basisutvalg
Lys vin med konsentrert duft av lime, mineraler og epler. Fin fylde i munnen med et litt nøytralt smaksbilde som jo druen trebbiano ofte gir. Anvendelig matvin til sommerens fisk og skalldyr.
**** Tissot Arbois Chardonnay 2006 Frankrike (Arbois). Nr. 45294. Kr. 179. Partisalg 1200 flasker
Vi er i fransk Jura, vest i landet. Denne vinen er kjent fra bestillingsutvalget i noen år. Duften er en kompleks miks av sitrus, krydder og noe eik. Vinen har stor fruktkonsentrasjon, er tørr, stram og egenartet i sin kompleksitet. Absolutt til mat.

Økologisk rødvin

6 stjerner
****** Domaine de Treilles 2007 Frankrike (Côtes du Rhône). Nr. 10647. Kr. 99,90. Basisutvalg
Tett, mørk, ungdommelig, blårød vin laget på druene syrah og grenache. Det dufter mørke bær, urter og litt vått mel som slike unge fruktige viner ofte gjør. Vinen har stor fylde og fruktkonsentrasjon med friskt helhetsbilde og litt stram avslutning. Mye vellaget vin til prisen. Vinen kan drikkes nå, men vil utvilsomt få enda flere nyanser etter et par år i kjelleren.
5 stjerner
***** Frey Redwood Valley Merlot 2006 California. Nr. 10651. Kr. 149,90. Basisutvalg
Her får vi en fin California-vin på druen merlot, en type som gutta i filmen "Sideways" til stadighet harselerte over. Det dufter søte mørke bær med et snev av eik. Vinen har fin fylde og konsentrasjon, den er velbalansert, frisk, småstreng og ender med ungdommelig snerp. Absolutt til vellaget kjøttmat.
***** Usoa de Bagordi Vendemmia Seleccionada 2005 Spania (Rioja). Nr. 10649. Kr. 144. Basisutvalg
Mørk, tett, blårød Rioja-vin med ungdommelig duft av mørke bær og snev av eik. Stor konsentrasjon og fruktighet med fin fasthet og svært forsiktig bruk av eik. Vellaget og sympatisk vin som godt kan drikkes nå, men som også tåler noen år i kjelleren.

4 stjerner
**** La Ripa Chianti Classico 2006 Italia (Toscana). Nr. 10648. Kr. 165,70
Ren rød vin med typisk duft av kirsebær, urter og snev av eik. Middels fyldig med stor friskhet, rene fruktaromaer og snert i ettersmaken. Ganske ur-italiensk i stilen, og følgelig godt følge til tomat- og olivenoljebasert mat.
**** Frey Zinfandel 2006 California (Mendocino). Nr. 10650. kr. 139,90
Ganske lys rødvin på Californias nasjonaldrue zinfandel. Det dufter druetypisk av røde og blå skogsbær. Smaken er ren og saftig med fin fylde og balanse, og et kledelig hint av eik. Absolutt lett å like.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere